Miniştrii de Externe ai statelor Uniunii Europene au decis prelungirea cu şase luni, până în septembrie, a sancţiunilor punctuale adoptate în martie 2014 împotriva unor personalităţi separatiste proruse şi ruse, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Uniunea Europeană pregăteşte măsuri suplimentare de sancţionare", a adăugat oficialul UE.

Sancţiunile punctuale, care constau în blocarea activelor şi în interdicţii de călătorie în spaţiul UE, vizează în prezent 132 de persoane.

"Noi nume vor fi adăugate în cel mult o săptămână", a precizat Mogherini.

Noul ministru grec de Externe, Nikos Kotzias, a cerut eliminarea unei menţiuni privind "noi sancţiuni" din declaraţia finală a Consiliului Afacerilor Externe.

Pe de altă parte, Statele Unite au ameninţat, joi, Rusia cu noi sancţiuni dacă va continua susţinerea insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei, salutând noile măsuri anunţate de Uniunea Europeană.

"Acordul miniştrilor europeni de Externe privind extinderea sancţiunilor este un semnal suplimentar că evenimentele din ultimele zile sunt total inacceptabile şi că vor avea noi consecinţe", a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, referindu-se la recentele atacuri din estul Ucrainei.

„Rusia nu va permite altor ţări să obţină „supremaţia militară” asupra sa", a declarat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu. Acesta a subliniat că în acest scop va fi realizat un plan de modernizare a forţelor armate, relatează Interfax şi Reuters.

„Sarcina trasată de şeful statului de a nu permite supremaţia militară din partea altor ţări asupra Rusiei va fi pusă în practică”, a reiterat generalul Şoigu, vorbind în cadrul reuniunii Colegiului Ministerului rus al Apărării, care s-a întrunit vineri în prima sa şedinţă din acest an.

În discursul său anual către Adunarea Federală – parlamentul rus, din 4 decembrie anul trecut, preşedintele Vladimir Putin a stabilit obiectivele construcţiei militare a ţării şi a dat ordin pentru dezvoltarea în continuare a forţelor armate.

Serghei Şoigu a evocat declaraţia de atunci a comandantului suprem al armatei ruse, potrivit căruia Moscova nu intenţionează să se implice într-o cursă a înarmării costisitoare, dar cu toate acestea va asigura capacitatea sa de apărare în noile condiţii.

În acelaşi timp, ministrul rus al Apărării a anunţat că Rusia îşi va consolida forţele armate în direcţiile strategice, pe fondul situaţiei militar-politice actuale create la frontierele ţării.