Serviciile de consiliere pentru cetateni s-au dezvoltat in tarile vest-europene in ultimii 50 de ani. Din 1990, servicii similare au inceput sa functioneze si in Europa Centrala si de Est. Scopul declarat: facilitarea accesului la informatie in domenii esentiale pentru nevoile cetatenilor. Acestia trebuie ajutati sa inteleaga care sunt etapele necesare rezolvarii problemelor pe care le au.
UE aloca, in scopul crearii de centre de informare, sase sute de mii de euro, in cadrul Fondului pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
„Acest program isi propune sa sprijine direct crearea unor parteneriate intre ONG-uri si autoritatile locale”, a declarat Simon Mordue, coordonatorul Programelor Uniunii Europene, in cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Dezvoltarea societatii civile este considerata de oficialul european de „importanta cruciala in procesul de aderare a unei tari la Uniunea Europeana”.
Ce se asteapta de la acest program? in primul rand, crearea de servicii de consiliere pentru cetateni (inclusiv asistenta pentru victimele abuzurilor, asistenta juridica). Pe de alta parte, se urmareste constituirea unei retele de birouri de consiliere, organizata la nivel national.
Cererile de finantare trebuie sa includa descrierea detaliata a tipului de serviciu care va fi oferit cetatenilor, inclusiv: modul in care serviciul va fi organizat si furnizat cetatenilor, tipurile de probleme/sesizari ce vor fi adresate biroului, de ce anume va beneficia grupul tinta ca urmare a proiectului, cum isi va ajuta biroul clientii in exercitarea drepturilor si rezolvarea problemelor acestora, modul in care serviciile vor fi popularizate in cadrul comunitatii.
Conditii:
· serviciile de consiliere si infomare vor fi deschise si disponibile publicului minimum 30 de ore pe saptamana;
· birourile vor fi amplasate de preferinta la parter, avand acces direct dinspre strada; in zona centrala a localitatii, pentru a fi vizibile si accesibile cu mijloacele de transport in comun; intr-un spatiu cu o suprafata de minimum 50 mp, compartimentat in asa fel incat sa asigure confidentialitatea. Existenta de rampe pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor este incurajata;
· fiecare birou trebuie sa detina cel putin un computer, de preferinta conectat la Internet, pentru accesarea informatiilor puse la dispozitie pe parcursul proiectului, gestionarea sesizarilor clientilor si asigurarea schimbului de informatii.
Prin acest program, vor fi create: manualul biroului de consiliere pentru cetateni, sesiuni de instruire a personalului care va lucra in aceste birouri, o retea intre birouri si Asociatia de Consiliere pentru Cetateni, sistem informational actualizat constant si accesibil cetatenilor din orice zona, mediatizarea activitatii acestor birouri.
Pot solicita finantare organizatiile nonguvernamentale si nonprofit, in parteneriat cu autoritatile locale, cum ar fi: primarii, consilii judetene, consilii locale, serviciile descentralizate al administratiei publice centrale.
Nu vor fi acceptate decat acele proiecte in care partenerul autoritate locala contribuie prin asigurarea unui spatiu de birou pentru functionarea normala a birourilor de consiliere pentru cetateni si prin acoperirea unei parti din costurile salariale.     

Caracteristicile programului
Banii se acorda in functie de populatia orasului unde se infiinteaza centrul de consiliere
Programul: Fondul pentru Dezvoltarea Societatii Civile 2000 (1,527 milioane euro)
Componenta: Birouri de Consiliere pentru Cetateni; buget: 600 mii euro
Valoare finantata:     – intre 30 si 45 mii euro/proiect in localitatile cu peste 100 mii locuitori
    – intre 25 si 35 mii euro/proiect pentru localitatile intre 50 si 100 mii locuitori
    – intre 25 si 30 mii euro/proiect pentru localitatile cu sub 50 mii locuitori
Durata proiectului: cel mult 14 luni
Durata limita de finalizare: 30 aprilie 2003
Ce costuri se vor finanta:
Costuri de personal, transport, cheltuieli de subzistenta, consumabile, bunuri, achizitii de echipament, taxe, rezerva de cel mult 5% din costurile proiectului.
Formulare, ghidul solicitantului: se pot obtine de la: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (Bd. Carol I, nr. 78, etajul 3, Bucuresti, sector 2, tel. 310.01.77, e-mail cab@fdsc.ro pentru componenta Birouri de Consiliere pentru Cetateni si de la Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania (Calea Victoriei 88, sector 1, Bucuresti, tel. 01.315.34.70, e-mail: contact@infoeuropa.ro) si de pe Internet, la adresele: www.infoeuropa.ro si www.fdsc.ro.
Termen limita pentru depunerea proiectelor: 24 septembrie, ora 16,00