Comisia Europeană încearcă să creeze o piaţă unică energetică, bazată pe conexiuni transfrontaliere pentru a ameliora securitatea aprovizionării şi pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia, care asigură aproximativ o treime din necesarul UE.
Săptămâna viitoare, Comisia ar urma să publice un document de strategie privind uniunea energetică.
'Când condiţiile vor fi potrivite, UE va lua în considerare o schimbare de cadru a relaţiei energetice cu Rusia bazate pe condiţii corecte în termeni de deschidere a pieţei, competiţie, protecţia mediului şi siguranţă, spre beneficiul reciproc al ambelor părţi', se menţionează într-un draft al pachetului privind uniunea energetică consultat de Reuters.
Pentru moment, în draft se menţionează că va fi acordată o atenţie specială dezvoltării 'parteneriatului strategic energetic' cu Ucraina. Documentul îşi propune să abordeze importanţa Ucrainei ca ţară de tranzit, precum şi ameliorarea infrastructurii şi eficienţei energetice pentru a-i reduce dependenţa de importuri.
Relaţia de lungă durată a Rusiei cu UE şi Ucraina, principala rută de tranzit pentru gazul rusesc către UE, s-a deteriorat de la anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea anul trecut.
Gazprom a întrerupt în iunie anul trecut aprovizionarea cu gaze a Ucrainei pe fondul unei dispute asupra preţului, reluându-le numai după ce Comisia Europeană a mediat un acord temporar care va dura până la finalul lui martie.
Rusia a început joi să furnizeze gaz rebelilor din estul Ucrainei după ce Kievul a sistat livrările, invocând avarii la reţelele de transport.
SURSA: Agerpres