Limite pentru emisiile de metan provenite din importurile de petrol

Luni, statele membre ale Uniunii Europene au adoptat o nouă lege care stabilește limite pentru emisiile de metan provenite din importurile de petrol și gaze, aplicabile începând din 2030. Această măsură exercită presiuni asupra furnizorilor internaționali pentru a diminua scurgerile de gaze cu efect de seră.

Metanul reprezintă principalul element al gazelor naturale utilizate în centralele electrice și pentru încălzirea locuințelor prin ardere.

Încurajează încălzirea globală atunci când se eliberează în atmosferă din conductele și infrastructura de petrol și gaze care prezintă scurgeri.

Miniștrii din statele membre ale UE au dat acordul final al guvernelor lor în cadrul unei întâlniri desfășurate la Bruxelles. Singura țară care și-a exprimat dezacordul a fost Ungaria.

Valori maxime de intensitate a metanului

Începând cu anul 2030, Uniunea Europeană va stabili limite pentru intensitatea maximă a metanului în combustibilii fosili importați pe piața europeană.

Până în acel moment, Comisia Europeană va determina cu exactitate limitele pentru emisiile de metan. Există posibilitatea ca importatorii de petrol și gaze care depășesc aceste limite să fie supuși sancțiunilor financiare.

”Acest standard de import ar putea reduce emisiile globale de metan din petrol şi gaze cu o treime”, a declarat Alessia Virone, director pentru afaceri UE la Clean Air Task Force, care a remarcat statutul UE de cel mai mare importator de petrol şi gaze din lume.

gaz-metan
Gaz metan

Regulile ar putea afecta mai mulți furnizori

Există șanse ca aceste reguli să influențeze furnizorii majori de gaze, cum ar fi Statele Unite, Algeria și Rusia. Din momentul invaziei Ucrainei din 2022, Moscova a redus livrările către Europa.Țara a fost depășită de Norvegia ca cel mai mare furnizor de gaze al Europei.

Livrările din Norvegia se remarcă prin cea mai mică intensitate de metan din lume.

Administrația Biden apreciază legea UE referitoare la metan. De asemenea, s-a alăturat UE în eforturile de a aduna țările pentru a reduce emisiile de metan cu 30% până în 2030. Scopul este de a limita schimbările climatice.

În cursul anului trecut, Statele Unite și-au instituit propriile reguli, care solicită companiilor petroliere să își reducă emisiile de metan.

Un reprezentant al Asociației Internaționale a Producătorilor de Petrol și Gaze spune că este preocupat că UE ar putea să nu recunoască standardele de metan existente în alte jurisdicții ca fiind conforme cu cele proprii. Acest lucru ar putea amenința securitatea aprovizionării cu energie.

De asemenea, UE va solicita producătorilor europeni să efectueze verificări regulate ale operațiunilor lor pentru a detecta scurgerile de metan. În plus, a interzice în mare parte arderea și degajarea intenționată a metanului nedorit în atmosferă de către companiile petroliere și gaze.