Comisia Europeană propune limite la capturile de șprot și calcan în Marea Neagră

Comisia Europeană (CE) a adoptat propunerea privind posibilităţile de pescuit pentru 2025 în Marea Mediterană şi în Marea Neagră.

În ceea ce priveşte Marea Neagră, propunerea sa include limite ale capturilor şi cote pentru şprot şi pentru calcan. În Marea Mediterană, CE propune implementarea în continuare a planului multianual pentru corifena comună, astfel cum a fost convenit în cadrul CGPM în anul 2023, şi extinderea reducerilor treptate ale capturilor de pagel argintiu şi de creveţi de adâncime.

În Marea Adriatică, propunerea include implementarea planurilor multianuale ale CGPM pentru stocurile demersale şi pentru stocurile de peşti pelagici.

CE promovează gestionarea durabilă a stocurilor de peşte din Marea Mediterană şi din Marea Neagră

Potrivit CE, această propunere promovează gestionarea durabilă a stocurilor de peşte din Marea Mediterană şi din Marea Neagră şi respectă angajamentele politice asumate în declaraţia MedFish4Ever şi în Declaraţia de la Sofia.

comisia europeana, UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Celelalte posibilităţi de pescuit vor fi propuse după ce apar rezultatele sesiunii anuale a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM) şi după publicarea noilor avize ştiinţifice de către Comitetul Știinţific, Tehnic şi Economic pentru Pescuit (CSTEP), preconizate pentru jumătatea lunii noiembrie.

Pe baza acestei propuneri şi a altor propuneri viitoare ale CE, Consiliul va stabili, în decembrie 2024, alocarea posibilităţilor de pescuit. Regulamentul ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2025.

Ce este declarația MedFish4Ever?

Semnată în martie 2017, declarația MedFish4Ever este un angajament comun al națiunilor din regiune de a lua măsuri decisive în următorul deceniu pentru a îmbunătăți gestionarea și guvernanța pescuitului. MedFish4Ever urmărește să asigure sustenabilitatea ecologică, economică și socială pe termen lung a pescuitului în Marea Mediterană prin:

  • intensificarea cercetării și a colectării de date, astfel încât eforturile de gestionare să se bazeze pe date științifice detaliate și fiabile;
  • limitarea pescuitului INN, care dăunează stocurilor, subminează datele și denaturează piețele, exacerbând în același timp problemele socioeconomice de pe țărm;
  • îmbunătățirea protecției sociale pentru a reflecta riscurile și incertitudinile legate de mijloacele de trai din sector, în special în comunitățile de pescari la scară mică;
  • asigurarea unei finanțări urgente pentru acțiunile prioritare în favoarea pescuitului și acvaculturii durabile;
  • schimbul și răspândirea celor mai bune practici și tehnologii de gestionare a pescuitului în întreaga regiune.