Din cauza numărului tot mai mare de infectări din China, Uniunea Europeană vrea să impună la început de an o serie de măsuri anti-COVID pentru persoanele care sosesc din acea zonă. Totuși, o decizie oficială în acest sens se va lua miercuri, 4 ianuarie, la o reuniune a oficialilor din cele 27 de state membre.
UE impune măsuri anti-COVID celor care sosesc din China. Decizia va fi luată miercuri, 4 ianuarie
Numărul chinezilor infectați cu COVID-19 a crescut în ritm alarmant, după ce guvernul de la Beijing a ridicat brusc restricțiile. S-au înregistrat chiar și peste un milion de cazuri zilnic. Mai multe state europene, precum Italia, Germania și Marea Britanie, au introdus obligativitatea testului pentru cei care sosesc din China.
Totuși, Beijingul reacţioneză la restricţiile impuse de unele ţări ale Uniunii Europene. Spune că acestea sunt „discriminatorii” şi „nefondate”.
9.000 de oameni mor zilnic de COVID în China
Statele Unite iau în considerare să testeze apa reziduală din avioanele pe rute internaţionale pentru a detecte eventuale variante noi de COVID-19, în contextul în care numărul infectărilor creşte în China. Experţi în sănătate din Marea Britanie estimează că în prezent 9.000 de persoane mor zilnic în China din cauza acestei boli, scrie The Guardian.
Propunerea de a testa apa reziduală de către Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA este considerată o soluţie mai bună pentru a urmări evoluția virusului şi de a-i încetini intrarea în SUA în comparație cu noile restricţii de călătorie anunţate în această săptămână, afirmă trei experţi în boli infecţioase. SUA şi alte ţări au anunţat că persoanele care vin din China vor trebui să aibă obligatoriu teste COVID negative.
Afirmaţiile vin după ce o compania din domeniul sănătăţii Airfinity, cu sediul în Marea Britanie, a transmis că aproximativ 9.000 de persoane mor zilnic de COVID în China, dublu față de estiarea de săptămâna trecută. Infectările cu COVID au început să crească în China în noiembrie și s-au intensificat în decembrie, după ce Beijingul a renunţat la politica sa zero-COVID, inclusiv la testarea regulată a populaţiei şi publicarea datelor privind cazurile asimptomatice.
Se crede că, de la 1 decembrie, numărul cumulat al deceselor în China a ajuns cel mai probabil la 100.000, iar numărul total al infectărilor la 18,6 milioane.