Statele membre ale Uniunii Europene reacționează după ce Moscova a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Acestea au ajuns miercuri, 5 octombrie, la un acord asupra unui nou rând de sancțiuni.
UE impune noi sancțiuni Rusiei după anexarea regiunilor ucrainene. Statele membre au ajuns la un acord
Președinția cehă a UE a informat recent că statele membre au ajuns miercuri la un acord asupra unui nou rând de sancţiuni vizând Rusia, după ce Moscova a anexat patru regiuni ucrainene.
Trebuie menționat că acordul a fost încheiat la nivelul ambasadorilor Celor 27, conform informațiilor transmise de afp.com
Numele şi entităţile vizate de aceste noi sancţiuni urmează să fie publicate joi în Jurnalul Oficial al Uniunii, declară mai mulţi diplomaţi.
Rusia a oficializat anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie
Preşedintele rus a promulgat miercuri, 5 octombrie, legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse. Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.
Trebuie menționat că acestea reprezintă aproximativ 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.
Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina. Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.
În altă ordine de idei, Guvernul de la Helsinki ia în calcul să ridice un zid de-a lungul frontierei dintre Finlanda și Rusia. Deși ea se întinde pe o distanță de 1.300 de km, proiectul prevede ca doar 260 de km să fie securizați.
Mai exact, anumite tronsoane, considerate sensibile de autoritățile finlandeze, vor să înlocuiască bariere din lemn cu grilaje greu de traversat, care vor fi supravegheate în permanență. Menționăm că linia invizibilă dintre cele două state traversează păduri dese, ceea ce ar face aproape imposibilă construirea unui zid pentru întreaga frontieră comună.
Această decizie a fost luată după ce Guvernul de la Helsinki a decis să închidă frontierele Finlandei cetățenilor ruși. Chiar dacă poliția de frontieră nu a constatat intrări ilegale pe teritoriul său, autoritățile finlandeze se tem de eventuala degradare a securității de pe Flancul de Est al NATO.
Propunerea a fost făcută de către autoritățile de frontieră din Finlanda, iar premierul Sanna Marin a fost de acord. Ea va trimite propunerea respectivă Parlamentului de la Helsinki, deoarece lucrările ar putea dura mai mulți ani.