Circa 700 de cetăţeni britanici vor continua să lucreze pentru Comisia Europeană după Brexit, în pofida regulii care cere ca oficialii din instituţiile de la Bruxelles să fie cetăţeni ai Uniunii Europene.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, cetăţenii britanici care lucrează deja pentru Comisie trebuie să pună capăt îndeplinirii acestor îndatoriri doar în cazul unui conflict de interese sau dacă o obligaţie internaţională face necesar acest lucru, arată Agerpres.
Numărul cetăţenilor britanici din cadrul Comisiei a scăzut considerabil după anunţarea Brexitului, la 27 martie 2017.
Potrivit Comisiei, în prezent sunt cu 200 de oficiali cu paşapoarte britanice mai puţini, fapt asociat cu pensionări, expirarea contractelor şi schimbarea cetăţeniei. Aproximativ 120 de foşti angajaţi britanici şi-au schimbat cetăţenia în ultimii trei ani.
Continuarea angajării de cetăţeni britanici la Comisia Europeană a fost asigurată printr-o decizie administrativă în 2018, menţionează sursa citată.
Perioadă de tranziție
Trebuie precizat că după 31 ianuarie începe perioada de tranziţie post-Brexit care se va încheia pe 31 decembrie 2020. În practică puţine lucruri se vor schimba în acest interval de timp, când Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, dar fără să participe la procesul decizional al UE, timp în care Londra şi Bruxellesul vor trebui să negocieze relaţia lor viitoare.
Comisia Europeană îşi va formula luna viitoare obiectivele pentru aceste negocieri. Executivul comunitar va insista cel mai probabil ca Regatul Unit să menţină cât mai multe norme europene, în special cele care privesc drepturile lucrătorilor şi ajutoarele de stat.
De cealaltă parte, Guvernul britanic doreşte să înceteze tratamentul preferenţial pe piaţa muncii pentru cetăţenii comunitari şi să adopte un sistem de imigraţie inspirat din cel australian pentru a limita astfel accesul lucrătorilor imigranţi slab calificaţi.