Miniştrii europeni ai comerţului au convenit să acorde Comisiei Europene mandatul pentru a deschide negocierile cu Japonia în numele celor 27 de state membre ale UE, au declarat mai multe surse diplomatice.

Un acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi Japonia ar aduce laolaltă doi parteneri care împreună sunt responsabili pentru o treime din economia mondială şi ar putea crea 400.000 de locuri de muncă numai în Europa. Însă, având în vedere complexitatea negocierilor, este de aşteptat că va dura mai mulţi ani până se va ajunge la un acord.

Franţa şi Italia şi-au exprimat deja îngrijorările cu privire la impactul acestui acord asupra industriei lor auto, iar Parisul a obţinut garanţii că va putea apăra interesele constructorilor auto francezi faţă de competitorii niponi.

Ajungerea la un acord de liber schimb cu Japonia face parte din strategia Uniuni Europene de a contracara cererea stagnantă din Europa prin crearea de zone de liber schimb cu marile economii ale lumii, incluzând SUA şi Canada.

Japonia este al treilea mare partener comercial al UE, după SUA şi China, fiind responsabilă pentru schimburi de bunuri şi servicii în valoare de 150 de miliarde de euro în fiecare an.
Sursa: Agerpres