„După ce am examinat cu atenţie noua lege cu privire la ONG-uri, am ajuns la concluzia că aceasta nu este conformă cu legislaţia Uniunii Europene (UE) cu privire la libertatea de asociere, libera circulaţie a capitalurilor şi protecţia vieţii private”, a explicat Frans Timmermans, vicepreşedintele CE, potrivit Agerpres.
Executivul UE a trimis Ungariei o scrisoare de notificare în acest sens, fapt care lansează oficial procedura de infringement, iar Budapesta dispune de o lună pentru a răspunde preocupărilor Comisiei.
Legea în cauză, adoptată luna trecută de parlamentul ungar, cere ca organizaţiile civile să se înregistreze la tribunal ca organizaţii cu susţinere externă după ce donaţiile pe care le primesc din străinătate ajung la pragul de 7,2 milioane de forinţi (23.400 euro). Fac excepţie fondurile UE.
Mai mult, peste acest prag, ONG-urile trebuie să declare pe pagina lor de internet şi în comunicatele de presă pe care le emit că sunt considerate organizaţii finanţate din străinătate. Cele care nu-şi dezvăluie sursa de finanţare externă urmează să primească o notificare semnată de un procuror în care li se cere să dea curs acestei obligaţii, iar dacă nu răspund nici la a doua notificare sunt pasibile de amendă, aminteşte MTI.
Ungaria mai este vizată de o procedură de infringement, alături de Polonia şi Cehia, pentru refuzul de a primi solicitanţi de azil din Italia şi Grecia.
Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta, în aprilie, față de legea ONG-urilor și față de adoptarea legii referitoare la Universitatea Central Europeană, finanțată de miliardarul american de origine maghiară George Soros, scrie EvZ.ro. Legea nu menționează numele lui Soros, dar politicienii puterii au declarat, în ianuarie, că vor să „scape” de organizațiile asociate cu numele lui Soros, inclusiv de cele care promovează drepturile omului sau transparența guvernamentală.
Potrivit presei internaționale, Soros a cheltuit 1,6 miliarde de dolari pentru programe de dezvoltare a democrației în Estul Europei și fosta URSS, în ultimii 30 de ani. Și alte state au luat măsuri împotriva Fundației pentru o Societate Deschisă – în Rusia a fost interzisă în 2015, în Uzbekistan, în 2004, în Israel, în 2016, s-a adoptat legea privind dezvăluirea surselor de finanțare externe.