Uniunea Europeană, îngrijorată pentru România! Rata de vaccinare împotriva Covid-19 din țara noastră a atras atenția oficialilor europeni. Aceștia consideră că, în rândul populației noastre, procentul cetățenilor imunizați prin injectare este prea mic.
Din dorința de a ameliora situația actuală, un comisar european a venit la București pentru a discuta cu politicienii.
„Este important pentru mine să vin, personal, la Bucureşti”
Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţa Internă, se află astăzi în Capitală într-o vizită oficială. Acesta intenționează să discute cu liderii statului despre criza sanitară actuală din România, provocată de rata scăzută de vaccinare împotriva Covid-19, potrivit stirileprotv.ro. Thierry Breton are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila și cu ministrul interimar al Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă.
În acest moment, comisarul european pentru Piața Internă participă la o conferinţă de presă cu şeful pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, şi cu coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă.
„Este important pentru mine să vin, personal, la Bucureşti pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situaţia îngrijorătoare generată de COVID-19. Odată cu venirea iernii, rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetăţenilor români -de toate vârstele şi categoriile sociale – în pericol. Acest risc reprezintă totodată şi o barieră în calea redresării depline a României şi a Uniunii Europene în ansamblu. Europa a furnizat vaccinuri sigure şi eficiente în timp record – România are tot ceea ce este necesar pentru a le folosi, a lupta împotriva reticenţei la vaccinare şi a opri răspândirea virusului. Trebuie încurajat efortul din partea tuturor părţilor interesate – Guvern, profesionişti din domeniul sănătăţii, ONG-uri şi cetăţeni – aştept cu interes aceste întâlniri productive.”, a explicat Thierry Breton.
Răspunsul lui Raed Arafat
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat, în timpul întâlnirii cu Thierry Breton, că vaccinarea și implementarea certificatului verde sunt soluțiile necesare pentru limitarea contaminării.
„Vreau să subliniez anumite aspecte. Norocul în care ne aflăm prin faptul că suntem în UE, și faptul că facem parte dintr-o familie, care a reuși să asigure pentru cetățenii ei tot ce au nevoie, din punct de vedere al prevenției și combaterii acestei boli. (…) România a fost printre țările care au pus la dispoziția populației această soluție încă de la început, și care a fost în fruntea țărilor europene, în prima fază a vaccinării. Și, la acest momente, vedem o situație care necesită o acțiune imediată. Sunt două mecanisme de lucru la acest moment: vaccinarea și certificatul verde. (…) Chiar dacă pentru unele persoane efectele acestui certificat nu sunt plăcute. Dar este un lucru temporar, nu va fi permanent.”, a spus acesta, potrivit antena3.ro.
Răspunsul lui Cseke Attila
Cseke Attila l-a informat pe comisarul european despre situația epidemiologică din țară. El a menționat și care este stadiul campaniei de vaccinare anti-COVID-19. Aceștia au abordat în discuție și măsurile necesare pentru accelerarea campaniei de imunizare prin vaccin care vor fi adoptate în perioada următoare.
„Mulțumim pentru sprijinul constant al Comisiei Europene. Astăzi voi avea o convorbire telefonică și cu doamna Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate. Apreciem mesajul dumneavoastră puternic privind măsurile care trebuie luate pentru asigurarea liberei circulații în condiții de siguranță sanitară a cetățenilor europeni în contextul utilizării certificatului digital”, a declarat Cseke Attila.