Cele trei țări - Franța, Lituania și Letonia - propun Uniunii Europene un mecanism comun de protejare a alegerilor din Europa împotriva atacurilor cibernetice și dezinformării, dar și măsuri stricte în ceea ce privește finanțarea partidelor politice europene.
Franţa, Lituania şi Letonia au propus Uniunii Europene un plan de protejare a alegerilor în Europa împotriva atacurilor cibernetice şi a dezinformării, au anunţat luni, la Vilnius, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedinţii francez şi lituanian Emmanuel Macron şi Gitanas Nauseda, relatează AFP, conform Agerpres.
În timp ce Rusia este acuzată în mod constant de ţările occidentale de ingerinţă digitală în campaniile electorale, aceşti doi şefi de stat, precum şi premierul leton Artur Krinsjanis Karins solicită un mecanism comun de protecţie a alegerilor, o transparenţă deplină în ceea ce priveşte publicitatea politică şi mijloacele de direcţionare, precum şi măsuri mai stricte asupra finanţării partidelor europene.
Îngrijorare generală în privința „războiului cibernetic”
În acest context, peste 50% dintre directorii de securitate sunt de părere că războiul cibernetic reprezintă o ameninţare reală pentru companiile în care lucrează, relevă un studiu realizat de Bitdefender. Războiul informatic ar putea să producă un impact vizibil în economie în următoarele 12 luni şi, de aceea, lucrează la o strategie care să limiteze consecinţele negative asupra companiei, în cazul unui potenţial conflict în spaţiul cibernetic.
„Atacurile cibernetice avansate urmăresc obţinerea de avantaje faţă de alte ţări şi vizează mai ales accesul la informaţii privilegiate şi la proprietate intelectuală şi la organizaţii şi sisteme cu rol strategic în siguranţa naţională, precum servicii de utilităţi şi la alte infrastructuri critice.
De interes pentru un actor străin poate fi şi manipularea opiniei publice în anumite direcţii pentru influenţarea alegerilor, aşa cum s-a mai întâmplat în SUA şi Europa.
Marile companii sunt ţinte directe ale războiului informatic întrucât, dincolo de importanţa în economie, deţin şi date sensibile care se pot transforma într-un plus semnificativ pentru competitorii acestora din alte ţări”, se menţionează în concluziile cercetării de specialitate.
Conform acestui studiu, 51% dintre directorii de securitate IT vor să investească suplimentar în securitate informatică şi urmăresc să convingă conducerile companiilor despre riscurile la care se expun şi potenţialele consecinţe ale unui atac devastator.