UE vrea să fie judecați toți cei vinovați de comiterea de crime în războiul din Ucraina

Miniştrii Justiţie din statele membre UE, reuniţi vineri la Stockholm (Suedia), au anunțat că doresc tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate în crimele „oribile” comise în timpul războiului din Ucraina.

Totuși, aceștia nu sunt însă de acord în privinţa metodelor de urmărire penală şi de căutare a dovezilor crimelor comise și nici cu despăgubirile acordate pentru distrugerile provocate de război.

Printre subiectele discutate, vineri, de miniștrii Justiției din UE se numărat și strângerea dovezilor crimelor de război comise în Ucraina şi înfiinţarea unui nou tribunal internaţional pentru judecarea agresiunii ruse.

„Trebuie absolut să existe o răspundere pentru crimele internaţionale oribile şi pentru brutalitatea aceea ce vedem în Ucraina (…) crimele de război clare şi evidente”, a spus, vineri, Simon Harris, ministrul Justiției din Irlanda.

„Nimeni care comite astfel de crime de război nu trebuie să scape nepedepsit. Este foarte, foarte important să îi tragem la răspundere pe cei vinovaţi. Întrebarea este cum putem să facem asta într-un mod practic şi eficient”, a precizat, vineri, Gunnar Strommer, ministrul Justiției din Suedia.

Slovacia este împotriva creării unei noi organizaţii juridice dedicate războiului din Ucraina

Vineri, Slovacia s-a pronunţat împotriva creării unei noi organizaţii juridice dedicate războiului din Ucraina, organizație cerută de Belgia.

„Aceste acte de agresiune nu trebuie condamnate doar de ţările europene sau de Statele Unite, ci de o mare majoritate de ţări (…) din Africa, America Latină şi din alte părţi”, a zis, vineri, Vincent van Quickenborne, ministrul Justiției din Belgia.

Potrivit agenției de presă Reuters, procedurile judiciare vor fi aproape sigur complexe şi de durată, având în vedere precedentele,

Vă amintim că un tribunal special înfiinţat în Olanda pentru judecarea atacului care a doborât aeronava de pasageri MH17 în estul Ucrainei, în urmă cu nouă ani de zile, a pronunţat o sentinţă abia în noiembrie 2022.

Acel tribunal special a condamnat trei bărbaţi la închisoare pe viaţă pentru că au fost complici la transportul sistemului rusesc de rachete cu care a fost doborât avionul şi au fost ucişi 298 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord.