Vești de ultimă oră la nivel european. De marți, 4 ianuarie 2022 a intrat în vigoare o nouă regulă. Mai exact, Uniunea Europeană a interzis 4.000 de substanțe chimice folosite la realizarea tatuajelor. Printre ele se numără și alcoolul izopropanol, un ingredient comun în cerneala folosită în saloanelele din Europa.
Restricțiile au intrat deja în vigoare de o zi, iar potrivit UE, aceste substanțe interzise pot provoca cancer, dar și alte probleme de sănătate și afectează în principal cerneala colorată. UE spune că regulile vor reduce numărul de reacții adverse, însă artiștii tatuatori sunt revoltați, în contextul în care noua decizie le va afecta afacerile.
Mai exact, aceștia susțin că este dificil ca cerneala de tatuaj să fie înlocuită, iar dacă se găsesc alternative, acestea ar putea să nu aibă calitatea pe care clienții o doresc. Totodată, în contextul în care au existat doi ani de dificultăți cauzate de pandemie, mulți artiști spun că nu au avut suficient timp să se adapteze noilor reglementări.
Trebuie menționat faptul că reglementările UE au fost aprobate de toate statele membre în 2020 și au intrat în vigoare pe 4 ianuarie 2022. O implicare în acest sens a avut-o și Agenția Europeană pentru Produse Chimice, care spune că cernelurile pot fi periculoase, provocând „alergii ale pielii și alte efecte mai grave asupra sănătății, cum ar fi mutațiile genetice și cancerul”.
Artiștii tatuatori sunt revoltați
În ceea ce privește explicațiile care stau la baza acestei decizii, potrivit sursei citate, noile reguli nu sunt menite să interzică tatuajele și machiajul permanent, ci au rolul să le facă mai sigure.
O reacție revoltătore în acest sens a avut-o tatuatorul belgian Filippo Di Caprio, care a spus că vrea să vadă dovada că cernelurile sunt periculoase, în contextul în care, în cazul său, nu au fost înregistrate alergii. „Nu văd pe nimeni să vină cu alergii grave după un tatuaj”, a spus el pentru postul belgian RTBF, potrivit BBC.
Pe de altă parte, un cercetător german declara la un moment dat, într-u interviu pentru revista Die Zeit că el și colegii săi au chestionat 3.400 de persoane într-un studiu din 2010. În urma răspunsurilor date de aceștia, s-a descoperit că două treimi s-au plâns de reacții imediat după un tatuaj, iar 6% au raportat probleme timp de câteva săptămâni.
Industria tatuajelor în schimb are o cu totul altă opinie și subliniază faptul că nu există dovezi clare care să lege direct tatuajele cu cancerul și se teme că reglementările ar putea duce la o creștere a cererii pe piața neagră a tatuajelor.
De menționat este faptul că, până la momentul actual, 12% dintre europeni au un tatuaj. În Germania spre exemplu, se estimează că una din cinci persoane are un tatuaj. Pe de altă parte, în Belgia, guvernul crede că 500.000 de tatuaje noi sunt făcute în fiecare an.