Plățile în numerar, interzise peste 10.000 de euro

Parlamentul European (PE) și statele membre ale Uniunii Europene (UE) au încheiat joi un acord prin care se impune o limită de 10.000 de euro pentru plățile în numerar pe teritoriul UE.

Această măsură are ca scop alinierea reglementărilor existente în cele 27 de state membre, care sunt foarte diferite, și identificarea limitării tranzacțiilor considerate „dubioase”.

În prezent, unele țări, cum ar fi Franța, au deja reglementări mai stricte decât noile directive europene privind plățile în numerar. În schimb, în alte țări, precum Austria sau Germania, nu existau până acum limite pentru plățile în numerar.

Această măsură face parte dintr-un document cu scopul de a intensifica eforturile împotriva finanțării terorismului.

UE vrea să contracareze tranzacțiile suspecte

Scopul este de a armoniza reglementările foarte variate din cele 27 de state membre ale UE, pentru:

  • a identifica
  • a contracara tranzacțiile considerate a fi suspecte

Acest acord are ca obiectiv să prevină ca cei implicați în fraude, crima organizată și terorism să nu mai poată legitima profiturile lor prin intermediul sistemului financiar, a subliniat ministrul belgian al Finanțelor, Vincent Van Peteghem. Țara sa deține președinția semestrială a Consiliului UE.

Noua legislație armonizează și întărește reglementările împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, impuse:

  • instituțiilor bancare
  • agențiilor imobiliare
  • cazinourilor

Aceste entități vor fi obligate să identifice clienții sau proprietarii activelor din spatele unor aranjamente financiare opace. Implementarea acestor reguli se va extinde și asupra sectorului activelor criptografice pentru a asigura trasabilitatea.

Ele vor viza de asemenea sectoarele comerțului cu produse de lux, precum:

  • metale prețioase
  • bijuterii
  • ceasuri
  • comerțul cu mașini
  • avioane private
  • iahturi
bani euro
SURSA FOTO: Dreamstime

UE vizează și cluburile de fotbal

Această reglementare consolidată va avea ca țintă cluburile de fotbal profesioniste și agenții acestora, însă aceasta va fi implementată treptat, după o perioadă de tranziție de cinci ani de la intrarea în vigoare a textului, adică începând din 2029.

Noua legislație are scopul de a întări puterile serviciilor de informații financiare.

În decembrie, Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene au dat aprobarea pentru înființarea unei Agenții a Uniunii Europene împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.

Mai multe țări, printre care Franța și Germania, manifestă interes în a găzdui sediul acestei agenții.

Această nouă entitate, cunoscută sub acronimul AMLA (Anti-money laundering authority), are ca obiectiv să supravegheze și să coordoneze eforturile autorităților naționale în identificarea și combaterea eficientă a activităților transfrontaliere considerate suspecte.

Propus în iulie 2021 de către Comisia Europeană (CE), acest pachet de măsuri reprezintă o etapă semnificativă în lupta împotriva spălării de bani în Uniunea Europeană, conform declarațiilor Comisarului european pentru Servicii Financiare, Mairead McGuinness.