Apare portofelul digital în UE
Uniunea Europeană se pregătește să introducă un portofel digital care va permite cetățenilor să își confirme identitatea mai ușor folosind telefonul mobil.
Similar cu aplicațiile pentru carduri bancare digitale sau de fidelizare la anumiți comercianți, smartphone-urile vor asigura legitimarea corectă a utilizatorilor în relația cu autoritățile și alte entități.
Utilizarea acestui instrument nu va fi obligatorie.
Alin Mituța a afirmat la Antena 3 CNN că este absolut o opțiune. El a adăugat că va fi în continuare posibil să mergi la ghișeu și să stai la coadă dacă te simți mai confortabil în acest fel.
Totuși, pentru cei care doresc să simplifice viața și au încredere în această tehnologie, vor avea posibilitatea să acceseze direct pe telefon toate serviciile publice ale statului.
El consideră că acest lucru reprezintă un avans major pentru societate. Portofelul digital va a elimina practic cozile la ghișee.
„E absolut o opțiune. Va exista în continuare posibilitatea să mergi la ghișeu, dacă te simți mai confortabil cu a merge la ghișeu și a sta la coadă, e în continuare posibil lucrul ăsta, dar pentru cei care vor să aibă o viață mai ușoară și au încredere în această tehnologie vor avea această posibilitate să acceseze toate serviciile publice ale statului direct pe telefon.
Și cred că e un avans major pentru noi ca societate, pentru că practic vom elimina cozile la ghișee”, a declarat Alin Mituța la Antena 3 CNN.
Cozile interminabile și tratamentul primite la ghișee au fost o preocupare de mult timp în România. Alin Mituța a adăugat că acum lucrurile vor fi mai simple. Oamenii vor putea accesa orice document direct de la distanță, pe telefon.
Când va fi disponibil portofelul digital în România?
Portofelul digital se construiește pe ideea de a crea un cont de utilizator conectat la documente oficiale validate de autoritățile emitente
Toate informațiile personale vor fi integrate în acest portofel digital.
Similar cu cazul cărții de identitate electronice, utilizarea portofelului digital nu va fi obligatorie.
Este o facilitate opțională pusă la dispoziție de Uniunea Europeană cetățenilor săi, cu scopul de a simplifica numeroase procese.
Potrivit Comisiei Europene, portofelul digital poate fi folosit în aceste domenii:
- Accesul la serviciile guvernamentale
- Deschiderea unui cont bancar
- Înregistrare SIM
- Permis de conducere mobil
- Semnarea contractelor
- Prescripții
- Călătorii
- Identitatea digitală organizațională
- Plăți
- Certificarea educației
- Accesul la prestații de securitate socială