Comisia Europeană a informat că va investiga dacă 16 bănci de investiţii şi Markit, furnizorul de informaţii pe piaţa CDS-urilor, s-au înţeles între ele sau au făcut abuz de poziţia dominantă pe piaţă.

În acelaşi timp, Comisia a precizat că a demarat investigaţii în cazul a nouă dintre cele 16 bănci şi a ICE Clear Europe, o casă de clearing pentru CDS-uri, pentru a examina dacă tarifele preferenţiale acordate băncilor respective de către ICE i-au afectat pe competitori.

"CSS-urile joacă un rol util pe pieţele financiare şi pentru economie", a declarat comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia.

"Cu toate acestea, evenimentele recente au arătat că tranzacţionarea acestor active suferă de pe urma unor deficienţe care nu pot fi soluţionate doar prin reglementare", a adăugat acesta.

Cele 16 bănci examinate sunt: JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Credit Agricole şi Societe Generale.

Credit default swap reprezintă un instrument financiar prin care cineva se poate proteja împotriva riscului de neplată al unui creditor, în schimbul unei prime. Cel mai adesea, contractele sunt folosite pentru a elimina riscul de neplată din instrumente de credit, prin care se împrumută companiile sau ţările.
SURSA: Agerpres