În plus, există riscul blocării gazelor naturale lichefiate?, se întreabă site-ul Politico, amintind că războiul din Ucraina a arătat urgența accelerării tranziției către energie curată.
Liderii UE s-au reunit la 11 martie la Versailles pentru a discuta măsurile necesare eliminării treptate a gazelor naturale, petrolului și cărbunelui din Rusia „cât mai curând posibil” din sistemul energetic al Europei, scrie Politico.
Războiul dus de Rusia în Ucraina a obligat blocul comunitar să conștientizeze mai bine dependența Uniunii Europene de gazul rusesc. Peste 40% din consumul de gaz al Europei provine din Rusia.
La Versailles, liderii europeni au convenit să accelereze reducerea consumului de combustibili fosili, să diversifice importurile de gaze naturale, să susțină piața hidrogenului, să accelereze desfășurarea energiei regenerabile și să îmbunătățească interconexiunile rețelelor electrice de pe continent. Acordul prevede, de asemenea, asigurarea nivelurilor de stocare a gazelor, înainte de iarna următoare și coordonarea pentru construirea unei noi infrastructuri de gaz natural lichefiat (GNL).
Acordul de la Versailles cere Comisiei Europene să vină cu un plan detaliat până în luna mai.
Summitul a avut loc la câteva zile după publicarea planului REPowerEU al Comisiei Europene, o propunere de accelerare a ruperii Europei de energia rusă.
Cum vrea Bruxelles-ul eliminarea dependenței de gazele din Rusia
„A venit timpul să ne abordăm vulnerabilitățile și să devenim rapid mai independenți în alegerile noastre energetice. Să ne lansăm în energia regenerabilă cu viteza fulgerului”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans. „Războiul Ucraina demonstrează urgența de a accelera tranziția noastră către energie curată”, a afirmat el.
Planul de independență energetică a Europei față de importurile de gaze rusești, schițat de Comisia Europeană, ar putea reduce consumul de gaze naturale al Europei cu 155 de miliarde de mc de-a lungul timpului, echivalând cu volumul importurilor de gaze rusești în 2021. Două treimi din aceste reduceri ar putea fi realizate chiar de iarna viitoare, susține Comisia Europeană.
Într-o propunere separată, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a publicat un plan în 10 puncte privind modul în care UE ar putea reduce utilizarea gazului rusesc cu o treime, înainte de iarna viitoare. Ideile sunt similare cu cele din strategia Comisiei, bazându-se pe mai multe surse regenerabile, stocarea gazului, alte surse de import de gaze și măsuri de eficiență și conservare.
Care sunt riscurile
Marea întrebare care se pune acum este cum interacționează nevoia urgentă de securitate energetică cu obiectivele climatice ale Europei pe termen mediu și lung. Planul REPowerEU nu modifică aceste obiective, lăsând obiectivul zero net al UE până în 2050 și o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.
Dar, în eforturile de a importa mai mult GNL pentru a compensa gazul rusesc, există riscul ca Europa să ajungă să înghețe o nouă infrastructură de combustibili fosili. „UE are deja o capacitate de GNL, mai mare decât ceea ce ar fi necesar când se iau în considerare obiectivele de neutralitate climatică. Cu toate acestea, nevoia de a reduce rapid dependența de gazul rusesc schimbă vederea de ansamblu”, a spus Giuli.
Deoarece gazul natural lichefiat importat va înlocui gazul rusesc, acest lucru nu va schimba neapărat nivelurile de consum de gaze în Europa. ”Riscul de blocare a aprovizionării este real, deoarece noi proiecte ar putea veni la pachet cu contracte pe termen lung pentru a justifica noi valuri de investiții”, a spus Giuli.
Energie regenerabilă și electrificarea încălzirii rezidențiale
Contractele pentru GNL pot dura 20 de ani, iar infrastructura are durate de viață de mai multe decenii și perioade de rambursare.
În schimb, a subliniat Giuli. Europa ar trebui să acorde prioritate unor opțiuni precum energia regenerabilă, electrificarea încălzirii rezidențiale, eficiența și conservarea.
”În timp ce în SUA prețurile ridicate fac industria petrolului și a gazelor să susțină cât mai agresiv noi foraje și sprijin guvernamental pentru mai multe conducte și infrastructură de export GNL, propunerile din UE pot accelera tendința de bază către energie mai curată, în ciuda interesului pentru GNL” a declarat Aleksandra Gawlikowska-Fyk, directorul unui think-tank energetic din Polonia. „Nu ar trebui să mai fie nicio îndoială că scopul UE este acela de a accelera, nu de a încetini transformarea”, a declarat ea.