UE îşi pierde răbdarea: Ungaria riscă falimentul

Comisia Europeana a iniţiat o acţiune în instanţă împotriva guvernului ungar Fidesz pentru violarea Tratatului UE şi eroziunea democraţiei, din cauza noii sale Constituţii, care conţine aspecte privind statutul băncii centrale şi procesul de selecţie a judecătorilor.

Premierul sfidător al Ungariei, Viktor Orbán, nu mai are nicio speranţă de a obţine un ajutor financiar pentru ţara sa din partea UE şi FMI până la soluţionarea disputei, lui rămânându-i două opţiuni: fie să accepte regulile UE, fie să-şi privească ţara cum alunecă în faliment, comentează Daily Telegraph.  
Randamentele obligaţiunilor ungare pe doi ani au crescut la 9,17% marţi, un nivel nesustenabil pentru o economie în recesiune şi cu o datorie publică de aproape 80% din PIB. Mai mult, economia maghiară a fost retrogradată la statutul de junk (gunoi) de către marile agenţii de rating internaţionale, săptămâna tercută.

Analiştii grupului britanic de cercetare Capital Economics susţin că Ungaria trebuie sa ramburseze 5,9 miliarde de euro din împrumuturile primite din partea UE şi FMI şi să strângă finanţări externe în valoare de 18% din PIB, cea mai mare sumă din întreaga Europă de Est.

"Ungaria se joacă cu focul, iar Uniunea Europeană nu glumeşte. Va lăsa Ungaria să se prăbuşească pentru a servi celorlate ţări drept exemplu că trebuie să joace după reguli. Grija noastră este că Ungaria încă nu a priceput acest mesaj", este de părere Lars Christensen de la Danske Bank.

UE i-a trimis Ungariei 3 scrisori de "notificare oficială" despre asaltul asupra independenţei sistemului judiciar, băncii centrale şi protejării datelor – prima etapă a procedurii de infringement. Disputa ar putea duce, în cele din urmă, la pierderea dreptului de vot de către Ungaria.

"Ne vom folosi de toate puterile noastre pentru a ne asigura că Ungaria se supune normelor UE", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Guvernele trebuie să se abţină de la a mai influenţa băncile lor centrale", a afirmat şi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.

Avertismentul este foarte clar. Ungaria va fi lăsată la mila ostilelor pieţe externe până când va ceda presiunilor UE, comentează Daily Telegraph.