Aceşti doi sateliţi sunt primii dintr-o serie totală de 30 de care va beneficia sistemul Galileo. Programul trebuia să devină operaţional în totalitate până anul viitor, însă din cauza problemelor de finanţare şi a unor întârzieri tehnice data de finalizare a fost împinsă până în 2019. Galileo este finanţat 100% de Comisia Europeană (circa 5 miliarde de euro pentru prima parte a constelaţiei de sateliţi) şi este controlat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), scrie Agerpres.
Experţii care au conceput programul susţin că, în timp ce sistemele rivale american şi rus de navigaţie prin satelit sunt sub control militar, Galileo este în totalitate “civil”. În plus, ar urma să asigure o mai bună acoperire şi o precizie mai mare faţă de concurenţii săi, datorită unei constelaţii de sateliţi mai dense şi a unei orbite mai înalte.
În timp ce sistemul american GPS are 24 de sateliţi situaţi la o altitudine de 20.200 de km, Galileo ar urma să alinieze 30 de sateliţi la o altitudine de circa 23.600 de km. Datorită acestui lucru, proiectul european promite să ofere o precizie de un metru, comparativ cu cea de 3-8 metri a sistemului american. În plus, cei doi sateliţi transportă cele mai precise ceasuri atomice Maser construite vreodată, cu o precizie de o secundă la trei milioane de ani. Galileo este interoperabil şi compatibil cu GPS. Cei doi sateliţi lansaţi vineri din Guyana Franceză vor fi urmaţi de alţi doi în 2012.
Programul Galileo creează un sistem global de navigaţie prin satelit îmbunătăţit care oferă servicii de poziţionare globală garantate, de înaltă precizie. Acesta va oferi, începând din 2014, trei servicii: serviciul cu acces liber (gratuit), un serviciu public reglementat (PRS) şi serviciul de căutare şi salvare. Serviciile suplimentare care vor urma vor include un serviciu comercial şi un serviciu de protejare a vieţii pentru o rată mai mare a mediei fluxului de date şi o acurateţe mai mare a datelor autentificate.