Între ţările membre UE există divergenţe referitoare la normele comunitare conform cărora, de exemplu, şoferi de camioane din Europa de Est sau constructori lituanieni pot fi detaşaţi în Europa Occidentală pentru perioade limitate şi pot primi salarii ca în estul Europei, ale căror niveluri sunt adesea sub salariile minime din Occident. 

Conform noilor reglementări, şoferii străini vor fi consideraţi „lucrători detaşaţi temporar” (posted worker) – ceea ce înseamnă că vor primi cel puţin salariul minim din ţara de unde vin – dacă petrec trei sau mai multe zile pe lună lucrând în afara ţării lor. 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut săptămâna trecută Comisiei Europene să ia măsuri suplimentare pentru a reduce afluxul de lucrători est-europeni care vin să muncească temporar în Franţa în schimbul unor remuneraţii inferioare celor primite de lucrătorii francezi, avertizând că această situaţie erodează sprijinul pentru Uniunea Europeană. 

Statele din Europa de Est s-au plâns că restricţiile asupra şoferilor lor sunt protecţioniste iar companiile de transport din ţările cu salarii mai ridicate afirmă, la rândul lor, că firmele de transport din Europa de Est au acaparat în mod incorect o cotă importantă de piaţă. 

Conform propunerilor CE, şoferilor străini li se va permite să efectueze livrări în afara ţării lor natale maxim cinci zile după ce au efectuat o livrare internaţională. În prezent, le este permis să efectueze trei operaţiuni de cabotaj în termen de şapte zile. Şoferii de camioane vor trebui în mod regulat să beneficieze săptămânal de odihnă în afara cabinelor – de 45 de ore după şase zile de serviciu. 

„În prezent este o mizerie. Suntem din ce în ce mai conectaţi şi dependenţi unii de alţii. Companiile de transport sunt o parte foarte importantă a logisticii şi trebuie să existe reglementări clare”, a afirmat comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc. 

AGERPRES