În Europa nu mai există continuitate în aprovizionarea cu unele medicamente, în special oncologice, pentru care nu mai există un interes comercial din partea producătorilor sau distribuitorilor, au semnalat miniştrii sănătăţii din România şi Polonia.
" Am ridicat atunci problema cu care ne-am confruntat în ultimii ani, cea a lipsei din piaţă a unor medicamente vitale pentru anumite tratamente, generată de cauze diferite, fie pentru că nu există un interes comercial din partea producătorilor sau distribuitorilor, fie din cauza materiei prime care este asigurată de ţări din spaţiul extraeuropean, precum India sau China", a declarat ministrul Vasile Cepoi.
Ministrii au convenit asupra coordonarii acțiunilor întreprinse pentru a preveni situaţii de acest gen, inclusiv prin lansarea unei plaltforme de avertizare timpurie între autorităţile Statelor Membre pentru deficitul de medicamente la nivel european.
În cadrul întâlnirii, cele doua delegatii au dezbatut si aspecte ale reformei sectorului spitalicesc din cele doua state.
În iarnă, bolnavii de cancer au fost în pericol de a rămâne fără citostatice și medicamente împotriva durerilor, după ce principalul importator de opioide oncologice, Mundipharma, a anunţat că îşi încetează activitatea în ţara noastră Mundipharma avea o acoperire de 60% din cererea de opioide oncologice, iar acum portofoliul său va fi reprezentat de un producător local. Compania părăsește România în mod special din cauza taxei clawback și a prelungirii termenelor de încasare a banilor la peste 340-360 de zile. În martie, Ministerul Sănătăţii a încheiat un protocol de colaborare cu SC Antibiotice SA Iaşi şi cu CN Unifarm SA pentru achiziţia medicamentelor oncologice care nu se găsesc pe piaţa românească, asftel încât să poată fi eliminate disfuncţionalităţile în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni oncologice.
UE se confruntă cu o lipsă de medicamente oncologice pentru care nu mai există interes comercial
23 august 2012, 12:54
Ultima modificare în 23 august 2012, 15:54
Pentru a evita situaţiile în care rămân fără medicamente pentru bolile cronice din programele naţionale, miniştrii sănătăţii din România şi Polonia vor să creeze şa nivelul UE o plaltformă de avertizare timpurie între autorităţile Statelor Membre pentru deficitul de medicamente la nivel european.
Etichete: aprovizionare,
cancer,
medicamente,
polonia
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook