Distincţia va fi înmânată în mod oficial celor trei preşedinţi – al UE, Herman Van Rompuy, Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi al Parlamentului European, Martin Schulz -, în cursul unei ceremonii ce va începe la ora 12.00 GMT la Primăria din Oslo.

Evoluând de la şase membri la 28 în curând, odată cu aderarea Croaţiei, Uniunea este creditată că a consolidat reconcilierea între duşmanii de ieri şi a ancorat democraţia şi drepturile omului după prăbuşirea regimurilor militare din Sud şi implozia blocului sovietic în Est.

Decernat într-o ţară care, în mod paradoxal, a respins aderarea de două ori, premiul intervine în timp ce UE traversează cea mai gravă criză din cei 55 de ani de istorie, obligând-o să aleagă între un plus de federalism şi o supravieţuire nesigură în forma sa actuală.

Conflictul dintre statele bogate din nord şi cele din sud, ultraîndatorate şi supuse unor dureroase măsuri de austeritate a provocat violente dezordini sociale şi o ascensiune a extremismului, cum s-a întâmplat în Grecia.

"UE traversează o perioadă dificilă", a recunoscut Van Rompuy duminică, în cursul unei conferinţe de presă la Institutul Nobel din Oslo. "Vom ieşi din această perioadă de incertitudine şi de recesiune mai puternici ca înainte", a adăugat el.

Premiul Nobel însă nu a reuşit să alunge defintiv vechii demoni. În ultimele luni, europenii au fost incapabili să ajungă la un acord cu privire la ieşirea din criză a zonei euro, la viitorul buget comun pentru 2014-2020 sau la cererea palestinienilor de ridicare a statutului lor la ONU.

Chiar şi cu prilejul ceremoniei care ar fi trebuit să îi onoreze, Cei 27 vor da din nou dovadă de lipsă de concertare: circa 20 de lideri, printre care François Hollande şi Angela Merkel, vor fi prezenţi în capitala Norvegiei, în timp ce şase sau şapte au declinat invitaţia, şi nu din motive de agendă.

Printre absenţii de marcă, britanicul David Cameron, dintre cei mai puţin entuziaşti, i-a cedat locul vicepremierului Nick Clegg.

Premiul Nobel constă într-o diplomă, o medalie de aur şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 925.000 de euro) pe care UE intenţionează să-i cedeze în favoarea copiilor victime ale conflictelor armate.
Premiile Nobel pentru Medicina, Fizică, Literatură, Chimie şi Economie vor fi acordate tot luni, în capitala Suediei, Stockholm.
Sursa: Agerpres