Incendiile forestiere din UE au ars în acest an, până acum, un număr-record de 700.000 de hectare – cea mai mare suprafață de la inițierea înregistrărilor. Cifra a fost anunțată de Comisia Europeană.
Incendiile au mistuit o suprafaţă record în Europa, nemaiîntâlnită din 2006
„Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, deoarece până acum, anul acesta, au ars peste 700.000 de hectare, cea mai mare cifră înregistrată pentru acest moment al anului după 2006”, a declarat Janez Lenarcic, comisar european pentru ajutoare umanitare și gestionarea crizelor.
Cifrele raportate de European Forest Fire Information System (EFFIS) arată că până acum Spania a fost cel mai grav lovită, cu peste 283.000 de hectare arse. E urmată de România (150.735), Portugalia (86.631), Franța (62.102) și Italia (42.835), transmite Euronews.com.
Numărul incendiilor, aproape dublu până la 15 august faţă de media anuală a perioadei 2006-2021
S-a mărit și numărul incendiilor în ultimii ani, cu 2.300 în întreaga Uniune Europeană până la 15 august, mult peste media anuală de 1.349 a perioadei 2006-2021.
Schimbarea climei a mărit probabilitatea și gravitatea incendiilor de vegetație din Europa. Anul acesta, multe dintre incendii au fost alimentate de multiple valuri de caniculă și au fost facilitate de o secetă care ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, conform Joint Research Centre din subordinea Comisiei.
Conform Comisiei, în ultimele două luni au fost detașate în tot blocul 29 de avioane și opt elicoptere prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, prin care statele UE se ajută reciproc cu resurse în situații de criză.
În fața noii realități, Comisia s-a angajat să finanțeze achiziția de către state a 12 noi aparate de zbor anti-incendiu, însă primele vor fi disponibile abia în 2026, iar restul până în 2029.
Anul acesta rezerva UE pentru lupta cu incendiile forestiere e compusă din 12 avioane și un elicopter, împrumutate de la Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia.
Moscova, acoperită de fum în urma unui incendiu de pădure
Sunt probleme şi în Rusia. Moscova a fost acoperită de smog joi, după ce un incendiu forestier de proporții a izbucnit la aproximativ 250 de kilometri est de capitala rusă.
Potrivit Ministerului rus pentru Situații de Urgență, 470 de pompieri și 175 de vehicule – inclusiv trei avioane și elicoptere – au fost mobilizați pentru a stinge incendiile din regiunea Riazan.
Pe Telegram, guvernatorul interimar al regiunii a declarat că cel puțin 800 de hectare au fost mistuite de flăcări, dar ONG-urile spun că ar putea fi afectate până la 3.000 de hectare.
„Există o mare probabilitate ca arderea să se datoreze acțiunii umane”, a afirmat ONG-ul Greenpeace într-un comunicat. „Căldura persistentă și uscăciunea creează condiții favorabile pentru ca focul să se extindă”.