Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția asupra faptului că România nu a respectat termenele impuse pentru transpunerea directivelor europene în legislația națională.

În prezent, trei proceduri de infringement sunt deschise, iar alte 15 ar putea fi inițiate în anul 2025, punând România în fața unor sancțiuni financiare considerabile.

Procedurile de infringement deja în derulare

Comisia Europeană a deschis trei proceduri de infringement împotriva României pentru nerespectarea termenelor de transpunere a unor directive importante.

comisia europeana, comisar european
SURSA FOTO: Dreamstime

Acestea vizează domeniul polițelor RCA și al emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste întârzieri pot atrage sancțiuni financiare serioase și pot afecta relațiile României cu Uniunea Europeană.

FACIAS subliniază că există un risc semnificativ de declanșare a altor proceduri de infringement în cazul în care România nu va transpune corect directivele europene.

De asemenea, pentru 15 directive ce au termen de implementare până la sfârșitul anului 2024, riscurile sunt mari, iar sancțiunile ar putea fi iminente.

„În prezent, Comisia Europeană a deschis trei proceduri de infringement împotriva României pentru netranspunerea la timp a directivelor în domeniul răspunderii civile auto și al emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste întârzieri pot atrage sancțiuni financiare semnificative și pot afecta credibilitatea României în cadrul Uniunii Europene.

FACIAS subliniază că, pentru 15 directive ce au termen de transpunere până la sfârșitul anului 2024, România riscă declanșarea unor noi proceduri de infringement dacă acestea nu vor fi implementate integral”, transmit cei de la FACIAS.

Probleme legate de Directiva 2014/17/UE privind creditele ipotecare

Un alt exemplu relevant este procedura de infringement deschisă în aprilie 2023 de către Comisia Europeană, legată de transpunerea defectuoasă a Directivei 2014/17/UE privind creditele ipotecare.

Deși autoritățile române au informat Comisia că directivele au fost transpuse integral, aceasta consideră că nu au fost implementate corect anumite aspecte fundamentale.

Printre ele se numără reglementarea activității intermediarilor de credite autorizați în alte state membre ale UE, care pot opera în România fără a fi necesară o autorizație sau înregistrare suplimentară.

„De asemenea, în aprilie 2023, Comisia Europeană a inițiat deja o procedură de infringement împotriva României, acuzând transpunerea defectuoasă a Directivei 2014/17/UE privind creditele ipotecare.

Deși România a informat Comisia că a transpus integral această directivă, Comisia consideră că anumite aspecte esențiale nu au fost implementate corespunzător, în special în ceea ce privește posibilitatea intermediarilor de credite autorizați în alte state membre de a-și desfășura activitatea în România fără autorizări sau înregistrări suplimentare”, se mai menționează în comunicat.

Istoricul sancțiunilor financiare aplicate României

FACIAS amintește că România a fost deja sancționată de mai multe ori în trecut pentru întârzierile în transpunerea legislației europene.

În decembrie 2020, România a fost penalizată cu o amendă de 3 milioane de euro pentru nerespectarea termenului de transpunere a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului.

În 2023, România a primit o sancțiune suplimentară de 1,5 milioane de euro pentru neînchiderea a 31 de depozite de deșeuri neconforme, fiind aplicate și penalități de 600 de euro pe zi pentru fiecare depozit rămas neînchis până la conformarea completă.

„FACIAS amintește că, de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România a fost subiectul mai multor proceduri de infringement din cauza neîndeplinirii obligațiilor de transpunere și implementare a legislației europene.

Aceste proceduri au vizat diverse domenii, inclusiv mediul, justiția și energia. De exemplu, pe 10 decembrie 2020, România a plătit amenda de 3 milioane de euro pentru netranspunerea la timp a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

În plus, în 2023, România a fost sancționată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu o sumă forfetară de 1,5 milioane de euro pentru neînchiderea a 31 de depozite de deșeuri neconforme, la care se adaugă penalități de 600 de euro pe zi pentru fiecare depozit rămas neînchis până la conformarea complete”, încheie comunicatul.