Comisia Europeană (CE) ar putea prelungi pentru 2012 termenul până la care ţările cu deficit excesiv, inclusiv România, trebuie să se încadreze în pragul de 3% din PIB, a declarat miercuri reprezentantul CE Fabienne Ilzkovitz.

Ea a precizat că această problemă se discută încă la Bruxelles şi o decizie va fi luată în şedinţa Consiliului European din luna februarie.

La rândul său, şeful misiunii FMI de evaluare a acordul stand-by, Jeffrey Franks, a arătat că a discutat cu autorităţile române previziunile şi scenariul pentru 2011, dar că la această revizuire a acordului nu au fost fixate ţinte pentru anul viitor.

El a adăugat că limita de 3% din PIB pentru deficitul bugetar reprezintă condiţia CE şi totul va depinde de decizia acesteia. De asemenea, Franks a precizat că ţintele trimestriale pentru acest an convenite cu autorităţile române vor fi date publicităţi în scurt timp.

Experţii FMI vor mai veni la Bucureşti în aprilie-mai, pentru a evalua criteriile îndeplinite de România în martie. Franks a arătat că misiunea ar putea evalua atunci termene pentru îndeplinirea unor ţinte, precum adoptarea legii responsabilităţii fiscale în luna martie, reforma fiscală în aprilie, dar şi îndeplinirea unor ţinte trimestriale privind deficitul bugetar.

Ţinta de deficit bugetar asumată de Executivul de la Bucureşti pentru acest an este de 5,9% din PIB.