Marcel Boloș anunță două variante pentru reforma pensiilor speciale

Marcel Boloș a declarat că cererea de plată nr. 3 din PNRR a fost parțial suspendată, principalul motiv fiind legat de jalonul referitor la pensiile speciale. El a menționat că termenul pentru rezolvarea acestui jalon este de 6 luni de la data primirii comunicării oficiale din partea Comisiei Europene referitoare la stadiul cererii respective.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a menționat că sunt în analiză două variante, una dintre ele fiind impunerea unui procent de impozitare pentru pensiile care depășesc un anumit prag. Această măsură face parte din pachetul de reformă fiscală, care include și un jalon referitor la reforma fiscală. Pragul respectiv va fi stabilit pe baza simulărilor realizate de Ministerul de Finanțe, iar scopul este de a asigura echitatea între veniturile diferitelor categorii de beneficiari ai sistemului public de pensii.

„Problema care s-a deschis acum în privinţa pensiilor speciale nu priveşte pensiile militare. Subiectul este închis. Acum discutăm despre problema de echitate a impozitării pensiilor magistraţilor şi asupra acestui aspect trebuie să găsim soluţii în termen de 6 luni. (…) Sunt în lucru două variante.

Varianta în care peste un anumit prag al pensiilor se va impune un anumit procent de impozitare a veniturilor, dar această măsură este parte a pachetului de măsuri pentru reforma fiscală, pentru că avem şi un jalon în ceea ce priveşte reforma fiscală.

Acest prag urmează să fie discutat în funcţie de simulările pe care le avem la Ministerul de Finanţe, pentru că echitatea priveşte cât ia în mână un magistrat raportat la ceilalţi beneficiari din sistemul public de pensii. (…)”, a declarat acesta la Palatul Parlamentului.

marcel bolos
SURSA FOTO: Facebook – Marcel Boloș

În ce constă a doua variantă, elaborată de experții Băncii Mondiale

Marcel Boloș a prezentat a doua variantă, elaborată de experții Băncii Mondiale, care se referă la procentul pensiei ce se acordă din venitul realizat la momentul pensionării. În prezent, acest procent este de 85%, iar stagiul de cotizare luat în calcul este de 5 ani.

El a menționat că se discută despre ajustarea atât a procentului, cât și a stagiului de cotizare, iar pentru a finaliza aceste modificări, sunt necesare simulări suplimentare, împreună cu reprezentanții Comisiei Europene.

„A doua variantă este cea pe care experţii Băncii Mondiale au elaborat-o în ceea ce priveşte procentul care se primeşte sub formă de pensie din venit la data pensionării. Acum este 85% din acest venit brut realizat şi stagiul de cotizare luat în calcul este de 5 ani.

În acest context discutăm de un procent şi un stagiu de cotizare ajustat, dar şi aici trebuie să definitivăm simulările împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene”, a spus acesta.

Uniunea Europeană pune presiune pe România să impoziteze pensiile speciale

Uniunea Europeană exercită presiuni asupra României pentru a elimina pensiile speciale, iar Guvernul se află într-o situație dificilă. În cadrul negocierilor cu Bruxelles-ul, care amenință cu blocarea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), autoritățile române au fost somate să rezolve această problemă într-un termen de șase luni. În această perioadă, Executivul analizează mai multe soluții, printre care se numără impozitarea progresivă și posibilitatea majorării vârstei de pensionare.

Surse oficiale au indicat că pensiile speciale ating sume semnificative. De exemplu, magistrații beneficiază de pensii în valoare de aproximativ 25.158 de lei, piloții primesc aproximativ 13.000 de lei, iar foștii angajați ai Curții de Conturi au pensii de aproximativ 10.150 de lei. Mai multe puteți citi aici.