Comisia Europeană a trimis săptămâna trecută o nouă scrisoare guvernului de la Bucureşti privind încălcarea legislaţiei europene. Ca şi în cazul taxei de primă înmatriculare, domeniul cu probleme este
tot cel al impozitării.

Oficialii de la Bruxelles şi-au dat seama, după un an şi jumătate de la aderarea României la UE şi la trei ani de la adoptarea Codului fiscal, că prevederile în materie de taxare a dividendelor favorizează firmele şi persoanele fizice din România, în detrimentul celor din străinătate, inclusiv din Uniunea Europeană. „Scrisoarea de somare adresată României se referă la impozitarea dividendelor plătite către societăţi cu reşedinţa în alte state UE sau în ţări SEE/AELS. Dividendele acţionarilor interni care deţin sub 15% din acţiuni se taxează la sursă cu un impozit final de 10%. Acelaşi impozit se ridică însă la 16% dacă acţionarul este nerezident. Procentul poate fi mai mic pentru acţionarii din ţări cu care România are acorduri fiscale bilaterale“, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Scrisoarea de avertizare este primul pas în procedura de încălcare a legislaţiei europene. Urmează trimiterea unei „opinii“ avizate şi apoi, dacă legislaţia nu va fi modificată, România ar putea fi dată în judecată.

„Prin deciziile Curţii Europene de Justiţie şi ale Curţii de Justiţie AELS s-a confirmat faptul că aplicarea unei cote mai mari de impozit asupra dividendelor plătite nerezidenţilor faţă de dividendele plătite rezidenţilor reprezintă un caz de discriminare, ceea ce conduce la restricţionarea libertăţilor de stabilire şi (sau) circulaţie a capitalurilor, consfinţite prin Tratatul Comunităţii Europene“, avertizează Ioana Şandru, tax senior manager la KPMG România.

Ca şi în cazul taxei auto, la nivelul Comisiei Europene a apărut un val de scrisori de avertizare în privinţa discriminărilor în ceea ce priveşte taxarea dividendelor. „Există ţări din Uniunea Europeană, cum ar fi Belgia, Spania, Italia, Olanda, Portugalia, în care dividendele plătite către rezidenţi sunt fie supuse unor cote de impozit foarte mici, fie sunt scutite de impozit, în timp ce dividendele plătite către nerezidenţi sunt supuse unor cote de impozit care variază între 5% si 25%. Întrucât, în urma scrisorilor primite de la Comisia Europeană în care se solicită înlăturarea impozitării discriminatorii a dividendelor, aceste state nu s-au conformat, Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie. De asemenea, state precum Austria şi Germania au primit de la Comisia Europeană scrisori de argumentaţie (aşa numitele „reasoned opinions“), prin care se solicită înlăturarea impozitării discriminatorii a dividendelor, pentru sisteme de impozitare similare celor descrise mai sus“, explică Ioana Şandru.

„Ministerul Economiei şi Finanţelor se află în proces de evaluare a impactului bugetar şi va anunţa public soluţiile de remediere a situaţiei reclamate de CE“, ne-au răspuns reprezentanţii biroului de presă al instituţiei.
Pe lângă principiul statuat în Tratatul Uniunii Europene, care interzice guvernelor să taxeze companiile şi persoanele din alte ţări membre mai mult decât îşi taxează proprii cetăţeni, în domeniul impozitelor pe dividende există şi reglementări specifice: o directivă care spune că dividendele aferente deţinerilor pe termen lung (peste doi ani) mai mari de 15% (din 2007) şi 10% (din 2009) sunt scutite de impozit, preluată şi în Codul fiscal din România.

O firmă din UE care vrea să încaseze dividende de pe urma unei participaţii la o societate românească va fi taxată fie cu 16%, fie cu cota prevăzută în tratatele bilaterale. Însă, există state membre cu care România a semnat tratate în anii ’70, acestea prevăzând cote mai mari decât impozitul de 10% aplicat la dividendele datorate acţionarilor români.

103-13275-11_ioana_sandru_19.jpg«Prin decizia Curţii Europene de Justiţie s-a confirmat că aplicarea unei cote mai mari de impozit asupra dividendelor este un caz de discriminare.»
Ioana Şandru, Tax Senior Manager, KPMG

DOAR PENTRU ROMÂNI

10% este cota de impozit aplicată dividendelor încasate de firmele româneşti, faţă de un nivel mult mai ridicat – 16% – al taxei percepute acţionarilor cu reşedinţa în străinătate

103-13276-graf.jpg Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008