Maria Vasii, avocata lui Călin Georgescu, a declarat miercuri, 8 ianuarie, că anularea alegerilor prezidențiale din România ar putea duce la deschiderea unei proceduri de infringement din partea Uniunii Europene.

Vasii a subliniat că, dacă se dovedește că drepturile alegătorilor nu au fost respectate, acest lucru ar putea obliga România să organizeze din nou turul 2 al alegerilor, conform legislației europene.

Călin Georgescu și lupta la CEDO pentru anularea alegerilor

Maria Vasii a precizat că anularea alegerilor nu este doar o problemă internă a României, ci o chestiune europeană, care a atras atenția instituțiilor UE. Potrivit avocatei, Avocatul Poporului al Uniunii Europene a început o anchetă privind alegerile din România.

„De azi, vorbim de o revelație a practicilor dreptului la nivelul UE. De azi înainte, înlăturarea dreptului la vot al oamenilor nu mai este o chestiune internă, a României, ci una europeană.

De azi, ombudsmanul UE (Avocatul Poporului) investighează alegerile din România”, a declarat aceasta pentru Realitatea Plus.

Avocata a explicat că anularea alegerilor ar putea fi considerată o încălcare a dreptului la vot al cetățenilor români și a subliniat că pârghii din sistemul judiciar au fost folosite pentru a afecta procesul electoral.

Calin Georgescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Ea a adăugat că Uniunea Europeană va efectua un audit pentru a verifica dacă fondurile europene destinate consolidării proceselor democratice au fost utilizate în mod fraudulos.

Aceasta a menționat că, potrivit unei ordonanțe, sumele au fost returnate competitorilor lui Călin Georgescu, ceea ce ar putea constitui o fraudă la bugetul țării și al Uniunii Europene.

„La nivel intern, pârghii murdare au supus anumite resorturi din domeniul judiciar. Din acest motiv am mers la organismele UE. Prin acea ordonanță care a restituit sumele către către competitorii legali ai lui Călin Georgescu s-a produs o frauda la bugetul țării, dar mai ales al Uniunii Europene.

Astfel, banii UE pregătiți pentru consolidarea procesului democratic, au fost folosiți pentru a-i mitui pe liderii partidelor politice să nu comenteze anularea alegerilor. De aceea, UE și Comisia Europeană sunt obligate să efectueze auditul. Cine a furat banii, cine a semnat această ordonanță frauduloasa”, spune avocata.

Posibilitatea unei proceduri de infringement împotriva României

Maria Vasii a mai afirmat că există riscul ca România să fie sancționată prin deschiderea unei proceduri de infringement.

În acest sens, a menționat că Curtea Europeană de Justiție urmează să răspundă în termen de 8 zile, iar o decizie finală ar putea fi luată până la sfârșitul lunii ianuarie. Dacă se constată încălcarea drepturilor alegătorilor, avocata a subliniat că UE ar putea solicita reluarea turului 2 al alegerilor.

Vasii a explicat că, în cadrul procedurii de infringement, există și posibilitatea ca statul român să fie obligat să reia alegerile, iar aceasta ar putea include reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale.

„Azi am fost informați că avem 8 zile pentru a primi răspunsuri de la Curtea Europeană de Justiție. Presupun că va fi deschisă procedura de infringement împotriva României. CCR trebuie să deschidă o anchetă ca să vedem cine a făcut această fraudă rușinoasă.

În această săptămână se va verifica dacă drepturile alegătorilor au fost respectate. Dacă nu, ne așteptăm ca la finalul investigației să fie constatată încălcarea drepturilor”, a spus ea.

Avocata a adăugat că, prin aceste proceduri, Uniunea Europeană vizează protejarea cetățenilor și a drepturilor acestora.

„Încă nu știm ce soluție va fi dată, dar cunoaștem cadrul legal și mecanismul prin care Avocatul Poporului UE poate obliga România să reia alegerile. Decizia de a relua primul tur este ilegală. Nu poți să îl repui în luptă pe Călin Georgescu cu toți competitorii, pentru că vor avea un avantaj.

Azi, Avocatul Poporului ne-a informat că în 8 zile ne dă un răspuns. Până la sfârșitul lunii ianuarie se va lua o decizie. În această procedură la CEDO există posibilitatea impunerii reluării turului 2. Curtea Europeană de Justiție este cea care va lua decizia”, a continuat Vasii.

Amenințarea manipulațiilor media

Maria Vasii
SURSA FOTO: avocatmariavasii.ro

Maria Vasii a criticat, de asemenea, televiziunile care au susținut anularea alegerilor, considerând că au încercat să consolideze ideea că acest demers ar fi normal.

„Prin aceste proceduri onorăm cetățenii și Călin Georgescu, pentru că merităm să avem acces la instrumente democratice. Să nu uităm toate mesajele mincinoase trimise de televiziunile care au încercat să consolideze ideea că anularea votului este normală.

Ei mint! Nu este corect să îl vedeți pe candidatul dumneavoastră înjosit prin tribunale. Nu sunt decizii corecte. Nu vă lăsați manipulați.

Cine administrează dreptatea? Nu cumva cei care au puterea? Călin Georgescu încearcă să înfrângă puterea ocultă. Noi nu mergem pe teorii oculte, ci pe ce scrie în Constituție. Acestea așteptări ne-au fost furate. E greu să lupți cu puterea.

Am văzut, de-a lungul carierei, oameni murind sub privirile mele. Colegii mei avocați cunosc aceste aspecte, dar mulți nu au curaj să vorbească”, a avertizat avocata.

Aceasta a subliniat că, deși au fost difuzate mesaje false prin intermediul mass-media, adevărul trebuie căutat în legislația europeană și în protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Călin Georgescu, cel mai nobil om pentru Maria Vasii

Avocata Maria Vasii a vorbit și despre Călin Georgescu, președintele ales al României, pe care îl consideră un om nobil, ce încearcă să lupte împotriva puterii politice și a manipulărilor din sistem.

„Călin Georgescu e cel mai nobil om pe care l-am întâlnit în toată cariera mea. Călin Georgescu merită respectat pentru că își asumă toate denigrările pentru că încearcă să facă ceva pentru noi, alături de noi”, a declarat Vasii.

Ea a subliniat dificultatea luptei împotriva unui sistem cu putere ocultă și a adăugat că, de-a lungul carierei sale, a fost martoră la multe abuzuri și nedreptăți.

Maria Vasii a încheiat prin a adresa un mesaj de sprijin pentru Călin Georgescu și pentru toți cei care susțin democrația în România, arătând că lupta pentru dreptate nu este ușoară, dar este esențială pentru viitorul țării.