Folosirea schemei propuse de Moscova pentru companii străine pentru plata gazului rusesc în ruble ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei, a anunţat luni comisarul european pentru energie Kadri Simson, transmite Reuters.
”A plăti în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autorităţile publice ruse şi un al doilea cont dedicat în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancţiunilor şi nu poate fi acceptat”, a declarat Kadri Simson într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu miniştrii energiei din ţările Uniunii Europene, la Bruxelles.
Miercuri, grupul rus Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi efectuate plăţile, a precizat Gazprom.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să pună în practică o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
Gazprom nu a rezervat capacitate pentru tranzitul gazelor prin conducta Yamal-Europa
Gazprom nu a rezervat pentru trimestrul trei capacitate pentru tranzitul gazelor prin conducta Yamal-Europa, transmite Reuters.
Din decembrie, direcţia livrărilor la gazoductul Yamal (care traversează Belarus, Polonia şi Germania) a fost în cea mai mare parte a timpului inversată, gazele fiind transportate din Germania spre Polonia.
Din 2020 Gazprom nu a rezervat capacitate pentru tranzitul gazelor prin conducta Yamal-Europa, după ce Polonia a decis să nu-şi prelungească contractul cu Rusia privind tranzitul gazelor.
Nici la precedentele licitaţii Gazprom nu a rezervat capacitate pentru tranzitul gazelor.
Exporturile Gazprom de gaze naturale au scăzut cu un sfert
Gazprom a raportat, duminică după-amiază, o scădere de 26.9% a livrărilor de gaze naturale către țările europene non-CSI (state din afara Comunităţii Statelor Independente) între ianuarie-aprilie 2022 comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe măsură ce clienţii europeni au ales livrările ieftine de pe piaţa spot.
Până acum, Gazprom a livrat, către Turcia şi majoritatea ţărilor europene, o cantitate de 50.1 miliarde metri cubi de gaze naturale, reprezentând o scădere de 18.4 miliarde metri cubi față de perioada similară a anului trecut.