Olanda respinge un embargo asupra petrolului rusesc

„Prea multe rafinării din estul şi vestul Europei încă sunt complet dependente de petrolul rusesc, iar la gaze situaţia este chiar mai rea. Trebuie să reducem această dependenţă. Trebuie să o facem cât mai rapid posibil, dar nu o putem face mâine”, a explicat premierul olandez Mark Rutte, potrivit Agerpres.

„Trebuie să discutăm despre vulnerabilităţile noastre în materie de dependenţa pe care o avem de petrolul rus şi de gazul rus. Nu aş pleda pentru tăierea, astăzi, a livrărilor de petrol şi gaz din Rusia, nu este posibil pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod”, afirma anterior Mark Rutte, susținând că „putem face mai mult pentru a continua agenda verde, pentru decarbonizarea economiilor noastre”.

Germania e îngrijorată de viitoarele scumpiri la energie electrică

În prezent, Uniunea Europeană analizează un posibil embargo asupra petrolului rusesc. Reamintim că oficialii europeni se vor întâlni săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru a impune noi sancțiuni economice asupra Rusiei.

Surse diplomatice au informat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că un atac cu arme chimice în Ucraina și un bombardament intens în Kiev ar putea declanşa un embargo petrolier în Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, țările baltice susţin un embargo asupra petrolului rusesc ca următor pas al sancțiunilor europene, însă Germania afirmă că inițiativa respectivă trebuie atent analizată întrucât Europa se confruntă deja cu scumpiri majore ale energiei electrice.

Reamintim că, anterior, președintele Asociaţiei Sindicatelor Germane, Rainer Hoffmann, a spus că situația actuală din Ucraina ar putea duce la o criză economică globală.

Germania anticipează o criză economică globală

Acesta a propus un set de măsuri speciale atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, cum ar fi un fond de redresare.

„Cu cât acest război durează mai mult, cu atât vor fi mai mari consecinţele. Trebuie să folosim toate mijloacele pentru a preveni o criză în economia globală.

La nivelul UE, ar trebui să creăm un nou fond de redresare, ca în timpul pandemiei, cu emiterea de obligaţiuni europene pentru finanţare”, a spus președintele Asociaţiei Sindicatelor Germane, Rainer Hoffmann, potrivit Funke.