UE nu recomandă închiderea frontierelor. Ursula von der Leyen încearcă să evite o altă criză în interiorul Uniunii

Ursula

Ursula von der Leyen, Germany's minister for defence, and Secretary of Defense Jim Mattis speak to the press at the George C. Marshall European Center for Security Studies in Garmisch, Germany, June 28, 2017. (DOD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr)

Uniunea cere guvernelor europene să evite închiderea frontierelor în cazul unei noi creșteri a cazurilor de infectare cu Covid. Comisia Europeană a admis că pandemia de coronavirus a lezat grav dreptul la liberă circulație al cetățenilor UE, în cadrul granițelor Uniunii.

Intenția recomandărilor adresate vineri capitalelor UE de Ursula von der Leyen este cea de a evita o altă criză în interiorul Uniunii Europene, aşa cum s-a întâmplat în faza acută a pandemiei.

„Libertatea de a călători în Europa este unul dintre cele mai mari beneficii ale Uniunii”, explică președintele Comisiei, care cere ca măsurile adoptate în beneficiul cetăţenilor să fie „clare și previzibile”.

Bruxelles recomandă autorităților naționale să se coordoneze

Autorităţile de la Bruxelles consideră că în cazul unei creșteri a numărului infecțiilor în anumite zone, este preferabil să se aplice măsuri precum efectuarea de teste sau instituirea de carantine obligatorii pentru deplasarea în spațiul Schengen, decât să se revină la baricadarea frontierelor, scrie LA REPUBBLICA.

În primul rând, Bruxelles-ul recomandă autorităților naționale să se coordoneze pentru a identifica criterii și praguri comune pentru toate statele membre atunci când decid introducerea restricțiilor de călătorie.

Care nu ar trebui impuse dacă o țară efectuează cel puțin 250 de teste pentru fiecare 100.000 de locuitori, iar nivelul infecțiilor pe o perioadă de două săptămâni este mai mic de 50 la 100.000 de locuitori.

Stabilirea de criterii comune

Cu toate acestea, dacă acest prag va fi depășit, pentru von der Leyen este mai bine să se recurgă la „testare și la carantină”.

Adică, intrarea dintr-o țară expusă riscului se va face doar prin prezentarea unui document care să certifice rezultatul negativ la testul pentru Covid, sau, dacă persoana în cauză nu a efetuat testul, cu obligația respectării perioadei de carantină de două săptămâni.

În context, trebuie precizat că forul executiv al Uniunii Europene, Comisia Europeană, a admis că pandemia de coronavirus a lezat grav dreptul la liberă circulație al cetățenilor UE, în cadrul granițelor Uniunii.

În consecință, au fost stabilite patru arii de acţiune principale în care statele membre ar trebui să colaboreze mai strâns. Este vorba despre stabilirea de criterii comune și a unui cadru comun pentru măsurile care se aplică călătorilor care vin din zone cu risc ridicat.