UE nu s-a aflat niciodată sub o asemenea presiune migraţionistă ca acum
Într-o declaraţie de presă făcută împreună cu liderii ţărilor V4 (Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia), prim-ministrul ungar a explicat că omologul său polonez a venit la Budapesta, după o călătorie avută în urmă cu o zi sau două în Ţările Baltice, şi a informat Grupul V4 despre situaţia de la graniţa poloneză.
Acesta a declarat că Uniunea se află sub presiune din trei direcţii – Dinspre sud, afluxul din Africa subsahariană este constant, “navele ONG-urilor transportă pe mare în mod continuu migranţii către ţărmurile europene”, iar traseul Balcanilor de Vest este din nou plin, a subliniat premierul ungar. Acesta i-a mulţumit premierului ceh, Andrej Babis, şi “prietenilor noştri cehi” pentru că au trimis grăniceri la graniţa cu Ungaria şi pentru că grănicerii cehi au reţinut peste 4.000 de persoane care au trecut fraudulos graniţa de sud a Ungariei.
Pe unde vor sosi cei care părăsesc Afganistanul
Viktor Orbán a explicat de asemenea că, pe ruta Balcanilor, la graniţa cu Ungaria, unde anul acesta au fost opriţi până în prezent 100.000 de migranţi, pe acolo vor mai sosi şi cei care părăsesc Afganistanul. În fiecare zi 30.000 -35.000 de persoane părăsesc Afganistanul, iar Uniunea Europeană trebuie să ia în calcul că presiunea pe ruta balcanică va fi din ce în ce mai mare, a semnalat politicianul.
Acesta a mai menţionat şi cea de-a treia direcţie, “un nou atac cu care se confruntă prietenii noştri polonezi, care se află sub asediu din cauza migraţiei dinspre Est”. Orbán a subliniat totodată că Bruxelles-ul are o politică greşită şi, “practic, finanţează tot ce creşte presiunea migraţionistă”. Susţine ONG-urile şi lansează programe de integrare, a precizat politicianul. Viktor Orbán a adăugat că Bruxelles-ul nu dă bani pentru un singur lucru: pentru apărarea fizică a graniţelor.
Poziţia Ungariei rămâne în continuare aceea că Uniunea Europeană trebuie să plătească costurile de apărare a frontierelor europene. Povara financiară a acesteia nu poate fi suportată doar de ţările pe care “geografia şi istoria le-a plasat la frontierele externe ale Uniunii Europene”, a declarat prim-ministrul ungar.
Premierul a mai afirmat că Ungaria a propus întotdeauna Uniunii un acord echitabil: “Ar fi corect dacă am împărţi măcar în două costurile, jumătate din costuri le-am suporta noi, maghiarii, însă cealaltă jumătate să ni se dea de la Bruxelles, având în vedere că nu ne apărăm doar pe noi, ci întreaga Europă”.
Orbán a subliniat că V4 recomandă ca Uniunea Europeană să nu sprijine niciun stat care are legături directe sau indirecte cu presiunea migraţionistă de la frontierele externe ale UE, cum ar fi cea de la graniţa poloneză. Premierii statelor V4 au asigurat Polonia de sprijinul şi de deplina lor solidaritate, şi-a încheiat declaraţia prim-ministrul Ungariei, la summitul V4.