Olguța Vasilescu intervine în controversa recalculării pensiilor
Fost ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu a intrat în dezbaterea aprinsă privind recalcularea pensiilor, aducând critici la adresa Comisiei Europene pentru că nu a înțeles situația dificilă a pensionarilor care au lucrat în condiții speciale, cum ar fi minerii și siderurgiștii.
Vasilescu a explicat că România continuă să mențină grupe de muncă speciale datorită condițiilor „aproape inumane” în care au lucrat aceste persoane.
Olguța Vasilescu a subliniat dificultățile pe care le-a întâmpinat în discuțiile cu Comisia Europeană, care a pus sub semnul întrebării necesitatea grupelor de muncă și vârstele reduse de pensionare.
Comisia Europeană nu înțelege de ce România permite pensionarea la vârsta de 39 de ani, cu o pensie de 1.500 de euro, a spus Vasilescu, adăugând că este esențial să se păstreze aceste categorii speciale pentru cei care au lucrat în medii extrem de dure.
Problema adeverințelor și recalcularea pensiilor
Vasilescu a explicat că unii dintre pensionarii afectați de recalcularea pensiilor s-au adresat deja caselor de pensii pentru revizuirea sumelor, solicitând un minim de 10% din cuantum pentru cei care nu au putut prezenta adeverințele necesare. În momentul în care aduceau adeverințele, cuantumul putea crește, a declarat fostul ministru.
Aceasta a menționat că una dintre măsurile refuzate de Comisia Europeană în noua lege a pensiilor fusese discutată intens în trecut și că guvernul actual a renunțat la o „lege bună” fără a fi obligat să facă acest lucru.
„Este o problemă la grupele de muncă, unde și eu am încercat să discut cu Comisia Europeană și le-am explicat că noi menținem totuși aceste grupe pentru că sunt oameni care au lucrat în condiții aproape inumane. E vorba de mineri, de siderurgiști.
Îmi spuneau cei de la Comisia Europeană: „Dom’ne, noi nu înțelegem: cum să ieși la pensie la 39 de ani, cu o pensie de 1500 de euro?”
Peste 1000 dintre pensionari s-au adresat deja caselor de pensii pentru recalculare ca să se dea un anumit cuantum, de minim 10%, pentru cei care nu reușesc să găsească aceste adeverințe. Sigur, în momentul în care ei veneau cu adeverințele, cuantumul putea să crească.
Este iarăși una dintre deciziile îndelung dezbătute cu cei de la Comisia Europeană, care nu au vrut să o mai accepte în noua lege. Asta se întâmplă atunci când te legi la cap fără să te doară; când vii tu – guvern de dreapta – și spui „aruncăm la coș o lege bună”, unde nu am avut niciun fel de obligație, niciun fel de impediment”, a declarat Olguța Vasilescu pentru Realitatea PLUS.
Ce spunea actualul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu
Actualul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit recent detalii despre stadiul reformei pensiilor, contrazicând afirmațiile predecesoarei sale, Raluca Turcan.
Ea a explicat că atunci când a preluat mandatul, nu a găsit o lege a pensiilor finalizată sau în lucru, așa cum susținuse Turcan. Legea 360/2023 se bazează pe Legea 127/2019, inițiată de Olguța Vasilescu, dar a fost ajustată în urma discuțiilor cu parteneri internaționali, inclusiv Banca Mondială și Comisia Europeană.
Simona Bucura-Oprescu a mai spus că procesul de evaluare a dosarelor de pensii începuse din 2021, deși trebuia să fie demarat încă din 2020 conform legii. La momentul preluării mandatului, doar 70% dintre dosare fuseseră evaluate, iar peste un milion de cazuri, cele mai complexe, rămâneau încă nerevizuite.
Ministrul a subliniat că noua lege urmărește să rezolve inechitățile din sistem, dar provocările sunt semnificative din cauza volumului mare de dosare și a complexității acestora.