Uniunea Europeană nu este dispusă să cedeze în fața Rusiei, având în vedere cele mai recente amenințări venite de la Kremlin. În acest sens, Executivul comunitar pregătește o nouă rundă de sancțiuni care vizează importurile.
Uniunea Europeană nu are în plan să cedeze în fața Rusiei și pregătește noi sancțiuni aspre. Cea mai recentă propunere de sancțiuni a Comisiei Europene consultată de Politico arată că Executivul comunitar urmează să interzică importurile de mai multe produse de oțel din Rusia.
În același timp, Uniunea Europeană ar mai avea în plan și interzicerea exporturilor anumitor semiconductori în Rusia, arată documentul. Pe de altă parte, în propunerea de sancțiuni nu se regăsește un element esențial și anume diamantele rusești. De cealaltă parte însă, în document scrie că Executivul comunitar vrea să interzică importul „anumitor elemente utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase”, arată Politico.
Menționăm faptul că în cursul zilei de miercuri, proiectul a fost prezentat de Comisia Europeană ambasadorilor UE, însă acesta mai are nevoie de semnătura celor 27 de ţări membre.
Scopul acestuia este utilizare unor seriile noi interdicții de export, dar și de import, astfel încât actualele sancțiuni să devină mai aspre. Printre altele, țintele sunt destul de variate, de la hârtie igienică și săpun până la componente tehnologice folosite de armata rusă.
Mai exact, dacă noul set de sancțiuni va intra în vigoare, acesta ar urma să elimine importul de bunuri considerate a genera venituri semnificative în Rusia, printre care „produse de înfrumuseţare, produsele pentru bărbierit, deodorante, săpun şi hârtie igienică”.
Referitor la exporturi, conform documentului, Rusia nu va mai putea primi nici cipuri și nici semiconductori. În același timp, exporturile de avioane către Rusia vor fi interzise și ele dacă noul pachet de sancţiuni va fi adoptat.
În ceea ce privește domeniul serviciilor, în documentul consultat de Politico arată ca fiind ilegală „furnizarea de servicii de arhitectură şi inginerie, servicii de consultanţă juridică şi servicii de consultanţă IT” către companii şi persoane din Rusia.
Menționăm faptul că Uniunea Europeană ar mai urma să sancționeze în jur de 30 de persoane, dar şi opt companii, inclusiv pe filosoful şi strategul de dreapta Alexander Dugin şi pe cântăreţul Nikolay Rastorguyev, precum şi pe cel mai mare acţionar al producătorului de arme Kalaşnikov, Alan Lushnikov.