Săptămâna trecută, Grecia a obţinut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismul European de Stabilitate Financiară (EFSM) şi a putut astfel să ramburseze datorii de 6,25 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Intenţia era ca acest credit punte să fie suficient până când Grecia finalizează negocierile pentru al treilea program de ajutor, în valoare de peste 80 de miliarde de euro, însă, în prezent, unii oficiali cred că este posibil ca aceste negocieri să se finalizeze abia în luna decembrie.
Necesităţile totale de finanţare ale Greciei pentru luna august se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro; pe lângă obligaţiunile care trebuie răscumpărate de la BCE, autorităţile de la Atena trebuie să achite şi o nouă tranşă dintr-un împrumut FMI.
Un oficial european care a dorit să-şi păstreze anonimatul a declarat, pentru 'Kathimerini', că Mecanismul European de Stabilitate Financiară ar putea fi accesat, din nou, luna viitoare, pentru a oferi finanţare punte Guvernului de la Atena până când al treilea program de ajutor va fi negociat şi aprobat de Parlamentul grec şi de celelalte state din zona euro.
Miercuri, la Bruxelles, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, şi-a exprimat speranţa că negocierile pentru noul program vor fi finalizate până la mijlocul lunii august, chiar dacă a recunoscut că Grecia are de îndeplinit un program dificil. 'După mai multe luni de blocaj, în prezent, facem progrese cu implementarea acordului convenit la summitul european', a spus Moscovici.
Separat, Parlamentul grec a adoptat, în noaptea de miercuri spre joi, un al doilea pachet de reforme cerute de creditorii Greciei înaintea unui nou plan de ajutor, în ciuda dezertărilor din tabăra premierului Alexis Tsipras. Potrivit numărătorii finale, 230 de parlamentari din 298 prezenţi au votat pentru adoptarea unei reforme a justiţiei civile şi punerea în aplicare a unei directive europene privind băncile, 63 au votat împotrivă, iar cinci s-au abţinut.
SURSA: Agerpres