Un nou proiect gigant ar putea reduce dependenţa Uniunii Europene faţă de Rusia.
UE speră să evite conexiunile terestre de fibră optică care trec prin Rusia
Mai exact, este vorba despre un cablu de internet subacvatic în Marea Neagră, care ar avea aproximativ 1.100 km.
Acest cablu ar urma să îmbunătățească conexiunile cu regiunea Caucazului și să reducă dependenţa faţă de Federaţia Rusă în acest domeniu. Scopul proiectului este de a reduce dependența regiunii Caucazului de conexiunile terestre de fibră optică care trec prin Rusia, se arată într-un document al Comisiei Europene.
Cablul lung de peste 1.000 de km va trece prin apele internaţionale şi va costa circa 45 de milioane de euro, notează jurnaliştii de la Financial Times.
Încă de acum doi ani, Uniunea Europeană şi Georgia au căzut de acord asupra necesităţii construirii unui astfel de cablu prin Marea Neagră. Declanşarea războiului din Ucraina, în februarie 2022, a accelerat acest proiect, întrucât există necesitatea de a se evita bazarea pe conexiuni care nu sunt sigure sau stabile, a dezvăluit o sursă apropiată de acest dosar la nivelul UE.
Una dintre rutele pe care sunt transmise datele între Asia şi Europa trece prin Rusia, această ţară fiind şi o parte esențială a conexiunilor cu unele părți ale Asiei și Caucazului. Toate acestea au stârnit îngrijorări cu privire la dependența excesivă de Moscova în acest domeniul vital.
David McAllister: Un proiect emblematic pentru UE
Cablul ce ar urma să fie construit prin Marea Neagră este un proiect emblematic pentru UE și o prioritate regională, afirmă David McAllister, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.
„Fără (cablurile de internet – n.r.) nu ar exista videoconferințe, cooperare în domeniul cercetării și nici Netflix”, a afirmat alesul european, care a adăugat că Rusia este foarte conştientă de acest lucru.
La acest moment însă, nu există nicio certitudine în ceea ce privește fezabilitatea și calendarului proiectului. Situația este complicată în special de modul în care Rusia își folosește navele de război din Marea Neagră în cadrul războiului, blocând porturile ucrainene.
Cablurile de internet au intrat sub control din cauza preocupărilor globale privind spionajul. Liniile terestre și stațiile în care cablurile submarine ajung la țărm sunt considerate vulnerabile la atacuri din partea guvernelor și a hackerilor, printre altele. Iar după exploziile înregistrate la conductele de gaz Nord Stream 1 şi 2, sunt tot mai multe îngrijorări legate de sabotajul deliberat al cablurilor submarine și al altor infrastructuri maritime.