Comisia Europeană ar urma să înăsprească reglementările, limitând și mai mult cantitatea de hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) permisă în uleiul de măsline virgin și extravirgin, potrivit OliveoilTimes.
HAP sunt compuși organici despre care se știe că provoacă cancer și mutații dăunătoare la mamifere. Compușii apar în mod natural și sunt produși prin arderea cărbunelui, petrolului, gazelor naturale, lemnului, deșeurilor și tutunului.
Reglementările UE limitează cantitatea de HAP din uleiul de măsline la mai puțin de 10 micrograme
Reglementările europene actuale limitează cantitatea de mai multe HAP din uleiul de măsline la mai puțin de zece micrograme pe gram. Pentru benzo(a)piren, unul dintre cele mai comune HAP, limita este de două micrograme pe gram.
În mod ideal, uleiul de măsline virgin ar trebui să nu conțină HAP. Cu toate acestea, contaminarea poate apărea fie direct, în timpul măcinării, fie indirect, prin expunerea măslinelor la fum sau la poluarea aerului.
O sursă semnificativă de contaminare o reprezintă tăierea copacilor în timpul procesului de recoltare a măslinelor. Lubrifianții utilizați la drujbă conțin HAP.
HAP se găsesc și în substanțele chimice folosite pentru a produce sacii de iută, special concepuți pentru a îmbunătăți durabilitatea și caracteristicile de impermeabilitate în timpul transportului măslinelor.
Asociațiile fermierilor solicită Comisiei Europene să ofere mai multe informații pentru toți agricultorii și producătorii de măsline. Acestea vor ca Bruxelles-ul să o prezinte îndrumări oficiale cu privire la practicile care ar putea determina introducerea HAP în timpul cultivării, recoltării și extracției.
Asociațiile fermierilor solicită Comisiei Europene să disemineze mai multe informații către toți agricultorii și producătorii de măsline.
Aceștia solicită Comisiei să ofere îndrumări oficiale cu privire la practicile care ar putea determina introducerea HAP în timpul cultivării, recoltării și extracției.
HAP se găsesc și în solvenții industriali. Drept urmare, ”uleiurile de tescovină de măsline au un conținut mai mare de HAP, depășind limitele în unele cazuri”, au scris cercetătorii de la Universitatea din Udine din Italia, într-un studiu recent.
Orice ulei de măsline extravirgin care conține HAP va fi considerat nepotrivit pentru consum
Conform noilor reglementări, se anticipează că orice ulei de măsline extravirgin care conține HAP va fi considerat nepotrivit pentru consum.
În consecință, producătorii vor fi obligați să vândă acest ulei substandard pentru biomotorină, la un preț de 0,80 EUR pe litru, cu un preț mai mic decât cei 8 EUR pe litru pentru uleiul de măsline extravirgin.
Cercetătorii cred că restricțiile vor îmbunătăți calitatea uleiului de măsline.
„În ceea ce privește noul regulament privind HAP, cred că orice idee și regulă care ar putea duce la o mai bună înțelegere a calității uleiului de măsline este utilă pentru a crește satisfacția clienților”, afirmă Michele Pisante, expert la Centrul de cercetare și educație de la Universitatea din Teramo.
Țările care produc ulei de măsline cer amânarea regulilor până în 2028
Cu toate acestea, țările europene care produc ulei de măsline cer Comisiei să amâne noile reguli până în 2028.
Contaminarea uleiului de măsline este o preocupare semnificativă în UE. Anul trecut, o analiză la scară mică a mărcilor de ulei de măsline organic și non-eco din Franța a arătat că 23 din 24 de mostre au fost contaminate cu plastifianți și hidrocarburi din uleiuri minerale.
Publicat de Institutul Național al Consumatorului din Franța, studiul a identificat urme de hidrocarburi saturate cu ulei mineral și hidrocarburi aromatice din uleiuri minerale. Se știe că aceste hidrocarburi se acumulează în ficat și în sistemul limfatic, ducând la inflamație.
În 2019, Consiliul Internațional al Producătorilor de Măsline (IOC) a informat Uniunea Europeană că nivelul acceptabil de consum al compusului potențial cancerigen, 3-monocloropropandiol (esteri 3-MCPD), din uleiul de măsline rafinat, ar trebui stabilit la 1,25 miligrame pe kilogram.
Acest compus se găsește de obicei în uleiurile vegetale, în special în tescovină de măsline și uleiuri rafinate. Nu se găsește în uleiurile de măsline virgine datorită lipsei proceselor de rafinare.