Uniunea Europeană i-a oferit un răspuns oficial lui Vladimir Putin, după ce a transmis în spațiul public că va accepta plata livrărilor de gaze naturale către țările europene doar în ruble rusești, nu în euro sau dolari americani.
În contextul actual, prim-miniștrii europeni susțin că este imposibil să ajungă la un acord comun cu Rusia privind furnizarea de gaze naturale în ruble rusești. Prim-ministrul Sloveniei, Janez Janša, a spus că Uniunea Europeană refuză să plătească gazul natural în ruble rusești, afirmând că nimeni din Europa nu știe „cum arată rublele”.
„Peste tot există acorduri ferme în care indicarea valutei în care se face plata face parte din contract. Acesta este ceea ce ar trebui să funcționeze”, a explicat cancelarul german Olaf Scholz.
„Aceasta este de fapt o încălcare a contractului. Contractele sunt considerate încălcate dacă acest articol este folosit de Rusia”, a declarat premierul italian Mario Draghi.
Premierul Belgiei, Alexander de Croe, a remarcat că schimbarea respectivă ar putea duce la o modificare a prețurilor actuale la combustibili.
„Dacă schimbăm termenii contractului, putem renegocia totul, inclusiv prețurile. Pentru mine, cel mai important este că prețurile scad”, a afirmat prim-ministrul belgian Alexander de Croe, potrivit Antena 3.
Reamintim că, recent, prețul gazelor naturale a crescut cu 18,9%, după ce Rusia a solicitat ca plățile pentru livrările de gaze naturale către „țările neprietenoase” din Europa să se facă în ruble rusești.
Vladimir Putin: Plățile de gaze vor fi făcute în ruble
„Nu are sens să furnizezi mărfuri din Federația Rusă către UE și să primești plata în moneda lor, plățile de gaze vor fi făcute în ruble. Am luat decizia de a implementa o serie de măsuri pentru a trece la plăţi în ruble pentru gazul rusesc exportat în ţări neprietene şi să renunţăm la toate tranzacţiile în monede care au fost compromise”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit Ria Novosti.
Acesta a adăugat că livrările de gaz natural vor respecta prețurile stabilite anterior în contractele încheiate între Rusia și Europa.
În prezent, cotațiile la principalul hub european TTF din Țările de Jos au crescut cu 18,9%, până la 1374,69 dolari pe mia de metri cubi de gaz. După declarația recentă a lui Vladimir Putin, prețul a sărit cu 10%, potrivit datelor ICE ale Bursei de Valori din Londra.
Potrivit explicațiilor lui Mykhailo Demkiv, analist financiar la ICU Group, Kremlinul vede acum o oportunitare pentru a ocoli sancțiunile occidentale și pentru a menține cursul de schimb al monedei naționale în fața rezervelor valutare blocate ale Băncii Centrale din Rusia.
„Cu alte cuvinte, Rusia încearcă să ofere o anumită opțiune în speranța că una dintre țările europene se va alătura acesteia, și astfel să slăbească unitatea Occidentului”, a spus Mykhailo Demkiv.