Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, și-a exprimat „regretul” că Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor şi a cerut Marii Britanii să clarifice urgent intenţiile privind procedura Brexit, în timp ce Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a sugerat anularea ieşirii din UE. „Am luat notă cu regret de rezultatul votului desfăşurat în această seară în Camera Comunelor. Îndemn Marea Britanie să îşi clarifice intenţiile cât mai rapid posibil. Timpul este aproape de final”, a transmis Jean-Claude Juncker prin Twitter.
La rândul său, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a sugerat anularea procedurii Brexit. „Dacă este imposibil un acord şi nimeni nu vrea ieşirea fără acord, atunci cine va avea în sfârşit curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?”, a declarat Donald Tusk prin Twitter.
„Regretăm rezultatul votului şi îndemnăm Guvernul britanic să clarifice cât mai curând intenţiile privind următorii paşi. Cele 27 de state UE vor rămâne unite şi responsabile, aşa cum au fost de-a lungul întregului proces, şi vom încerca să reducem daunele generate de Brexit. Vom continua pregătirile pentru orice rezultat, inclusiv pentru scenariul producerii Brexit fără acord”, a transmis un purtător de cuvânt al Consiliului European.
Opoziţia laburistă a anunţat imediat că introduce o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator, care va fi dezbătută miercuri. „Introduc o moţiune de cenzură împotriva acestui guvern”, a spus liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, calificând drept „catastrofal” pentru executiv rezultatul votului privind acordul asupra Brexit-ului. Camera Comunelor a refuzat acordul ieşirii din UE: 432 de parlamentari au votat împotriva textului, iar 202 s-au exprimat pentru, în ciuda unui ultim avertisment din partea premierului May privind ‘incertitudinea’ pe care ar urma să o provoace o respingere, informează Agerpres. Este cea mai dură înfrângere parlamentară pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii. Respingerea ar putea duce la o ieşire dezordonată a Marii Britanii din UE sau chiar la o răsturnare a deciziei adoptate în 2016 prin referendum. Theresa May are acum termen până luni să prezinte Parlamentului un ‘Plan B’, dacă va supravieţui moţiunii de cenzură.”