Preţurile la ouă au crescut în Europa ca urmare a intrării în vigoare a interdicţiei privind creşterea găinilor în baterii convenţionale, a recunoscut joi Comisia Europeană, transmite AFP.
”Am constatat o creştere a preţurilor la ouă în ultimele săptămâni în mare parte a Uniunii Europene, îndeosebi a ouălor destinate industriei alimentare, care au atins un nivel record”, a declarat Comisia.
Potrivit executivului european, au crescut preţurile şi pentru ouăle de masă, destinate consumului direct, şi ”interzicerea creşterii găinilor în baterii convenţionale este unul dintre factori, dar nu singurul”.
Ouăle folosite în industrie /la producerea de prăjituri, paste alimentare etc./, care sunt în mod normal cu 30-50% mai ieftine, sunt în prezent cu 10-20% mai scumpe, a indicat Comisia.
Or, preţurile la ouăle de masă au crescut cu 9,6 % într-o săptămână de la începutul lunii martie şi cu 55,5 % în raport cu aceeaşi săptămână a anului trecut, potrivit cifrelor furnizate de Comisie.
Bruxelles-ul a amintit că, atunci când Germania a interzis creşterea găinilor ouătoare în baterii convenţionale, în 2010, ”piaţa a avut nevoie de trei-patru luni pentru a se adapta”. ”În lumina acestei experienţe”, experţii Comisiei ”se aşteaptă ca piaţa să evolueze în direcţia cea bună până la sfârşitul lunii aprilie”.
Bruxelles-ul subliniază, printre altele, că perioada Paştelui corespunde cu un moment din an când cererea de ouă este mai mare în industria alimentară.
Totuşi, Comisia se aşteaptă ca producţia de ouă să scadă cu 2,5 % în acest an în raport cu 2011 în Uniunea Europeană, ceea ce ar putea avea un impact ”limitat” asupra preţurilor pe termen lung. ”În schimb, consumatorii europeni vor avea garanţia că situaţia găinilor ouătoare se va ameliora considerabil”.
Interdicţia bateriilor prea mici şi prost amenajate pentru creşterea găinilor ouătoare a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012.
Regulile, incluse în diverse acte normative şi ghiduri au fost transmise şi crescătorilor din România. Rezultatul: preţurile au crescut, la începutul anului, cu aproape 50% într-o singură săptămână, crescătorii şi-au redus producţia şi au anunţat avea vânzări înjumătăţite, după ce au trebuit să cheltuiască zeci de milioane de euro pentru a se conforma noilor reguli, iar importurile din anumite ţări au fost temporar întrerupte. Bulversaţi au fost şi consumatorii, care au aflat că oul marcat cu cifra 3 (de la găini crescute în cuşti neîmbunătăţite), pe care l-au mâncat fără probleme pana pe 31 decembrie, de a doua zi a devenit periculos, trebuind să fie retras de pe piaţă, trimis spre procesare sau distrus.