Uniunea Europeană este pregătită să ajute Grecia prin reducerea la 15% a părţii elene de cofinanţare pentru accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare, a anunţat joi seară preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, la sfârşitul prime zile a unui summit al şefilor de stat şi de guvern din cadrul blocului comunitar la Bruxelles, relatează AP.
Comisia Europeană le-a cerut liderilor din cadrul UE să ajute Grecia să acceseze miliardele din cadrul fondurilor pentru dezvoltare ale UE pentru a crea locuri de muncă şi pentru a spori competitivitatea companiilor sale.
Fondurile sunt menite să ajute regiunile subdezvoltate să recupereze din decalajul faţă de regiunile bogate din statele membre ale blocului comunitar. Circa 15 miliarde de euro sunt încă disponibile pentru Grecia până în 2013, însă Atena încearcă să demonstreze că poate să folosească în mod corespunzător fondurile şi să aducă partea sa de cofinanţare.
Într-o declaraţie comună, liderii statelor din UE au cerut guvernului elen să dea dovadă de hotărâre în implementarea reformelor financiare necesare pentru a primi o nouă tranşă din împrumut şi făcut apel la toate partidele politice din Grecia să-şi arate susţinerea.
Fără următoarea tranşă de 12 miliarde de euro din împrumutul total de 110 miliarde de euro, Grecia ar intra în incapacitate de plată până la mijlocul lunii iulie din cauza datoriei sale uriaşe. Atena negociază de asemenea un al doilea plan de salvare.
Într-o declaraţie transmisă joi seară, liderii europeni au precizat că pachetul de reforme, care a atras nemulţumirea a numoroşi greci, ‘trebuie finalizat urgent în următoarele zile’ pentru a fi eliberate noi fonduri.
Liderii europeni şi-au luat de asemenea un angajament puternic faţă de un al doilea plan de ajutor, spunând că măsurile de austeritate promise ‘vor oferi baza pentru stabilirea principalilor parametri ai unui nou program comun sprijinit de partenerii săi din zona euro şi FMI’.
Preşedintele UE Herman Van Rompuy a spus la rândul său că liderii europeni au decis că Mecanismul European de Stabilitate Financiară nu va face parte din noul plan de salvare pentru Grecia. Acest lucru reprezintă o victorie pentru premierul britanic David Cameron, care s-a opus ferm folosirii celor 60 de miliarde din acest mecanism, susţinut din bugetul UE.
Premierul elen George Papandreou a declarat că la summitul de joi s-au luat decizii ‘foarte importante’. ‘Am obţinut sprijinul partenerilor noştri, (…) un semn pozitiv pentru viitorul Greciei’, a spus el.
‘Cred că ne aflăm pe un drum stabil. Este un drum dificil pentru Grecia’, le-a spus el jurnaliştilor la sfârşitul summitului.
SURSA: Agerpres