UE, sancțiuni împotriva celor care destabilizează Republica Moldova: Sunt tentative masive din Rusia

republica moldova_UE

SURSA FOTO: Dreamstime

Uniunea Europeană anunță sancțiuni împotriva a cinci persoane și a unei entități care încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, spune că este vorba despre „tentative masive directe din Rusia”.

UE, sancțiuni împotriva persoanelor care destabilizează Republica Moldova

Consiliul Uniunii Europene a anunțat adoptarea de măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și unei entități, ca răspuns la acțiunile care amenință stabilitatea în Republica Moldova.

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a subliniat că Republica Moldova se confruntă cu „tentative masive directe din Rusia” care au scopul de a destabiliza țara și de a-i afecta parcursul european.

El a declarat că acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare directă la adresa suveranității și democrației Republicii Moldova.

„Moldova se confruntă cu tentative masive directe din Rusia de a destabiliza ţara şi cu provocări rezultate din războiul de agresiune dus de Rusia contra Ucraina. Aceasta este o ameninţare directă faţă de o ţară suverană, faţă de viaţa sa democratică, faţă de calea sa către Uniunea Europeană. UE va continua să furnizeze tot sprijinul pentru aspiraţiile justificate ale poporului moldovean”, a declarat Josep Borrell.

Persoanele și entitatea sancționate

Printre persoanele vizate de sancțiuni se află Evghenia Guțul, başkană a regiunii Găgăuzia, care este acuzată de promovarea separatismului și de încercarea de a răsturna ordinea constituțională din Republica Moldova. Alături de ea au fost sancționați și Mihail Vlah, adjunctul său, Iurii Cuznețov, și Ilia Uzun, toți implicați în susținerea unor mișcări care amenință suveranitatea țării.

Pe lângă persoanele fizice, și asociația neguvernamentală Evrazia, cu sediul în Rusia, a fost sancționată. Această organizație este acuzată de promovarea intereselor Moscovei în străinătate, fiind vizată și directoarea sa, Nelli Parutenco.

Cei vizați de sancțiuni vor avea activele din Uniunea Europeană înghețate și li se va interzice accesul la fonduri sau resurse economice. Numărul total al persoanelor și entităților sancționate pentru destabilizarea Republicii Moldova a ajuns astfel la 18, incluzând 16 persoane și două entități.

Reacția Kremlinului

Kremlinul a negat acuzațiile referitoare la implicarea sa în procesele electorale din Republica Moldova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a respins luni acuzațiile, subliniind că Rusia nu se amestecă în alegerile din Moldova.

El a susținut că forțele proruse din țară sunt persecutate și că partidele și presa care doresc relații mai bune cu Rusia sunt împiedicate să își exprime opiniile. De asemenea, Peskov a adăugat că mulți cetățeni moldoveni sprijină o relație mai strânsă cu Moscova, dar acest drept le este refuzat de autorități.