Curierii ar putea deveni angajați cu normă întreagă

Curierii și șoferii de la aplicațiile de ride-sharing ar putea deveni angajați cu normă întreagă, nu doar freelanceri, datorită noilor reguli europene. Aceste platforme digitale vor trebui să le ofere drepturi ca concediu plătit, asigurare de sănătate și pensie. De asemenea, nu vor mai putea să îi concedieze automat folosind algoritmi, așa cum se întâmplă acum.

În prezent, dacă un curier pe bicicletă se accidentează în timpul livrării, el trebuie să plătească toate cheltuielile medicale. Deși lucrează cu un program fix și primesc sarcini ca angajații, lucrătorii de pe aceste platforme de livrare, transport sau servicii pentru acasă nu au aceleași drepturi, cum ar fi șomajul sau pensia.

Jumătate dintre ei câștigă mai puțin decât salariul minim

Conform Comisiei Europene, jumătate dintre acești lucrători câștigă mai puțin decât salariul minim. Aproape jumătate din orele lucrate nu sunt plătite.

În anumite situații, se va considera automat că există o relație de muncă, fără ca persoana să fie nevoită să dovedească acest lucru. Țările membre din Uniunea Europeană vor introduce reguli care spun că, dacă platforma are control asupra muncii lucrătorilor, aceștia vor fi considerați angajați.

Aceasta înseamnă că lucrătorii vor avea acces mai ușor la drepturi precum concediu sau asigurare de sănătate. Dacă platformele îi clasifică greșit ca freelanceri, ele vor trebui să demonstreze că nu există o relație de muncă.

Glovo
SURSA FOTO: Facebook, Glovo

Noua directivă europeană se ocupă și de utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă. Ea impune ca utilizarea algoritmilor la muncă să fie clară și corectă. Lucrătorii din platformele digitale nu pot fi concediați pe baza deciziilor luate de un algoritm sau un sistem automat (practic, de un robot), cum s-a întâmplat frecvent până acum.

Deciziile algoritmilor vor fi verificate de specialiști, iar lucrătorii vor avea dreptul să conteste deciziile automate dacă le consideră nedrepte. Acum, nu au această opțiune.

România are la dispoziție doi ani pentru a include aceste reguli

Țările membre din Uniunea Europeană au doi ani pentru a include aceste reguli în legile lor, altfel riscă sancțiuni.

„Este greu de estimat pentru că nu avem cifre, dar este oricum de ordinul milioane, peste unu-două milioane de lucrători contează mai mult protecția socială a acelor oameni și să aibă și ei un beneficiu de la Casa de Asigurări de Sănătate sau să plătească la pensii și șomaj”, a spus vicepreședintele Parlamentului European (PE).

„O companie ar trebui să se uite în istoric și să vadă o perioadă de timp cum a funcționat foarte bine, dacă în ultimul an a avut mulți angajați stabili.

Acolo unde sunt perioade instabile, unde în istoricul a 6 luni s-a perindat un număr mare de angajatori, acolo trebuie văzut care e forma potrivită legală prin care ei pot fi integrați în companie, fie vorbim de contract cu normă parțială, fie găsită o formă de liber profesionist, bineînțeles fiind ajutat și angajatul”, a explicat un specialist în resurse umane pentru PRO TV.