Criticii reglementării spun că acestea vor discrimina țările cu resurse forestiere și vor afecta exporturile acestora. Pe de altă parte, susținătorii Regulamentului UE privind Defrișarea, pe scurt EUDR, spun că va ajuta la combaterea degradării pădurilor la scară globală.

Mai multe asociații de mărfuri au spus că susțin obiectivele EUDR, dar că lacunele din implementarea acestuia le-ar putea dăuna afacerilor, informează AP.

EUDR va ajuta la încetinirea defrișărilor globale

Organizațiile de mediu consideră că EUDR va ajuta la încetinirea defrișărilor globale, considerate a doua cea mai mare sursă de emisii de carbon, după combustibilii fosili.

Iată ce prevede Regulamentul UE privind defrișările:

Începând cu 30 decembrie, Regulamentul UE privind defrișările va interzice vânzarea de produse derivate din păduri în cadrul Uniunii, în cazul în care companiile nu pot dovedi că bunurile lor nu sunt legate de defrișare.

Domeniul său de aplicare este larg, incluzând produse precum cacao, cafea, soia, ulei de palmier, cauciuc, lemn și produse derivate din aceste mărfuri, dar şi bovine.

Marile companii vor trebui să demonstreze că produsele lor provin de pe terenuri unde pădurile nu au fost tăiate

Pentru a vinde aceste produse în Europa, marile companii vor trebui să demonstreze că mărfurile lor provin de pe terenuri unde pădurile nu au fost tăiate începând cu 1 ianuarie 2021, chiar dacă defrișarea a fost legală în țările de origine.

Întreprinderile mici aflate mai jos în lanțul de aprovizionare sunt supuse acelorași obligații și își păstrează responsabilitatea legală în cazul în care reglementările sunt încălcate. Dar nu sunt răspunzătoare pentru diligențele necesare pentru produsele care au fost deja supuse revizuirii.

defrisare
SURSA FOTO: Dreamstime

Nerespectarea poate duce la sancțiuni financiare și acces restricționat la piața UE.

Regulamentul introduce și un sistem de evaluare comparativă, care clasifică țările sau regiunile în funcție de riscul de nerespectare a EUDR în trei categorii: scăzut, standard sau ridicat.

„Am lucrat îndeaproape cu o părțile interesate pentru a le ajuta să se pregătească pentru intrarea în vigoare a regulamentului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Adalbert Jahnz.

Multe țări și asociații se opun pe motiv că EUDR va deveni o barieră comercială și va perturba lanțurile de aprovizionare

Brazilia, Indonezia și Coasta de Fildeș se opun regulamentului UE, spunând că acesta ar putea acționa ca o barieră comercială, ar putea afecta negativ micii fermieri și poate perturba lanțurile de aprovizionare.

„Acest regulament nu ține cont de circumstanțele și capacitățile locale, legislațiile naționale, mecanismele de certificare, eforturile lor de a lupta împotriva defrișărilor și angajamentele țărilor producătoare, inclusiv de principiul responsabilităților comune”, a declarat ambasadorul Indoneziei la Bruxelles.

Indonezia este cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume și exportă multe alte mărfuri derivate din pădure.

Șeful Organizației Mondiale a Comerțului a cerut Bruxelles-ului să reconsidere interzicerea importurilor din zonele defrișate, declarând că UE nu a emis încă orientări clare, notează AP.