Bruxelles-ul vrea să simplifice considerabil normele ecologice ale UE

Bruxelles-ul vrea să simplifice considerabil normele ecologice ale UE. Comisia Europeană va propune reduceri semnificative ale normelor de raportare de mediu ale Uniunii Europene, cu scopul de a diminua birocrația și de a stimula economia blocului, care se confruntă cu dificultăți. Această informație provine dintr-o secțiune a unui proiect de legislație omnibus, obținută de Politico.

În unul dintre primele acte legislative majore ale noii Comisii, se preconizează că mai multe întreprinderi ar putea fi scutite de obligația de a respecta normele de raportare a sustenabilității corporative, reglementările vizându-i doar pe cei mai mari jucători din domeniu, conform documentului divulgat.

Cerințele de monitorizare a abuzurilor asupra mediului și a drepturilor omului în lanțurile globale de aprovizionare ale companiilor ar putea fi semnificativ reduse în cadrul modificărilor propuse.

Această propunere, așteptată cu interes, va reprezenta o ușurare pentru multe întreprinderi care sunt îngrijorate de necesitatea de a respecta standarde complexe de raportare ecologică, multe dintre acestea plângându-se că reglementările se suprapun și necesită investiții considerabile pentru a asigura conformitatea.

Însă grupurile ecologiste și cele de centru-stânga se vor opune probabil multor dintre aceste modificări, ceea ce va genera o dispută în Parlamentul European și între statele membre.

„Dacă se confirmă, acest lucru este nesăbuit,” a declarat sâmbătă Maria van der Heide, șefa politicii UE la ONG-ul ShareAction.

„Legile privind durabilitatea concepute pentru a aborda cele mai urgente crize – dezastrul climatic, abuzurile drepturilor omului, exploatarea corporativă – sunt eliminate în spatele ușilor închise și cu o viteză record. Aceasta nu este simplificare, este dereglementare pură”, a adăugat ea.

Măsurile prevăzute în proiectul de lege

Programat pentru 26 februarie, proiectul de lege are ca scop simplificarea a trei dintre principalele reglementări ecologice ale Uniunii Europene care afectează întreprinderile: directiva privind raportarea durabilității întreprinderilor (CSRD), care obligă companiile să raporteze impactul lor asupra mediului și riscurile legate de schimbările climatice; directiva privind due diligence în materie de durabilitate a întreprinderilor (CSDDD), care le impune să investigheze și să abordeze abuzurile legate de drepturile omului și de mediu în lanțurile lor globale de aprovizionare; și taxonomia UE, care definește criteriile pentru ceea ce constituie o investiție durabilă.

De asemenea, se estimează că proiectul de lege va include modificări ale taxei pe carbon la frontieră, deși acest aspect nu a fost confirmat în secțiunea divulgată a documentului, notează Politico.

Conform proiectului divulgat, Comisia propune opt modificări ale normelor privind diligența necesară, având ca scop o reducere semnificativă a acestora, inclusiv solicitarea ca întreprinderile să analizeze doar furnizorii lor direcți, fără a extinde analiza pe lanțurile de aprovizionare.

Modificările aduse directivei CSRD

În ceea ce privește modificările aduse directivei CSRD, acestea ar conduce la amânarea implementării legii cu un an și ar determina ca doar cele mai mari companii – cele cu peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri de 450 de milioane EUR – să fie obligate să se conformeze. Conform legislației actuale, normele ar fi fost aplicabile societăților listate la bursă cu doar 50 de angajați și o cifră de afaceri anuală de 8 milioane EUR, începând din 2026.

Dacă va fi adoptată, această ultimă modificare ar asigura un domeniu de aplicare similar pentru CSRD și CSDDD, așa cum au solicitat întreprinderile și statele membre.