Probleme mari pentru noul Parlament European. Partidele tradiționale au ieșit foarte rău după alegerile europarlamentare. Speranțele pentru un progres în legătură cu subiecte precum comerțul și Brexitul s-au diminuat odată cu ascensiunea naționaliștilor și populiștilor. Totul este dezbătut pe larg într-un material realizat de Sastre, o companie londoneză de analiză politică, ctată de g4media.ro.
Partidele tradiționale au suferit pierderi însemnate, în timp ce partidele naționaliste și eurosceptice au câștigat major. Parlamentul European este mai fragmentat ca oricând. Potențialul Parlamentului de a îndeplini în continuare rolul cheie de motor al integrării a suferit mult. Acest lucru va reduce capacitatea Uniunii Europene de a realiza reforme importante, de a crea legislație sau de a vorbi ca o voce unificată, generând obstacole în pregătirea instituțională pentru următoarea recesiune globală.
În următorii cinci ani vom vedea multe impedimente care vor împiedica luarea unor decizii. Interesele divergente ale variilor forțe din parlament probabil vor dilua șansele inițiativelor legislative. Rezultatele din Marea Britanie indică faptul că un Brexit ordonat este puțin probabil. Există șanse bune pentru o extindere a acestuia, dar și un Brexit fără acord este mai probabil ca niciodată.
Popularii și Socialiștii au suferit ambele pierderi semnificative. Pentru prima dată în istorie, adunate, mandatele pe care le dețin nu întrunesc majoritatea. Cea mai mare creștere a numărului de mandate a avut-o ALDE (liberalii europeni), în timp ce verzii au avut de asemenea câștiguri importante.
Totuși, sprijinul public pentru UE este la cel mai înalt nivel din anii 1980. Participarea crescută la scrutinul europarlamentar din mai demonstrează legitimitatea parlamentului și încrederea cetățenilor în proiectul european.
Odată ce partidele naționaliste și-au crescut popularitatea, euroscepticismul lor s-a domolit. Marea majoritate a naționaliștilor nu mai susțin părăsirea Uniunii sau abandonarea monedei euro.