Agenţia Europeană de Medicamente (EMA) a aprobat joi un tratament medicamentos pentru COVID-19 produs de firma britanică GSK în colaborare cu compania farmaceutică americană Vir Biotechnology.

Uniunea Europeană îşi întăreşte apărarea în faţa tulpinii Omicron

De asemenea, EMA a aprobat şi un tratament produs de compania suedeză Sobi, pe măsură ce Uniunea Europeană îşi întăreşte apărarea în faţa noii tulpini de coronavirus, Omicron, potrivit agenţiei Reuters.

GSK-Vir Biotechnology produce medicamentul cu anticorpi Sotrovimab, iar firma Sobi produce medicamentul Kineret, utilizat în artrită şi recomandat de EMA pentru tratamentul adulţilor cu pneumonie care au nevoie de oxigen şi al celor care prezintă riscul de a dezvolta insuficienţe respiratorii fatale.

Medicamentul sotrovimab, vândut de GSK-Vir sub numele de Xevudy, este recomandat pentru tratarea adulţilor şi adolescenţilor care nu au nevoie de oxigen suplimentar, dar care prezintă riscul de agravare a infecţei.

Aprobarea finală o va da Comisia Europeană, care întăreşte, de obicei, recomandările EMA.

Danemarca, prima ţară din UE care autorizează pastila anti-Covid a companiei Merck

Refuzat de Franţa deoarece a fost considerat insuficient de eficace, molnupiravir, tratament contra Covid al laboratorului Merck, a fost autorizat în Danemarca pentru pacienţii cu risc care prezintă simptome, joi, 16 decembrie.

Danemarca a devenit prima membră a Uniunii Europene care autorizează acest tratament, comercializat sub denumirea de Lagevrio, relatează Le Monde.

„Recomandăm tratamentul cu pastile deoarece credem că avantajele sunt mai mari decât inconvenientele pentru pacienţii care au cel mai mare risc să facă forme grave de Covid-19”, a anunţat o oficialitate a Agenţiei Naţionale Daneze de Sănătate (SST), Kirstine Moll Harboe, într-un comunicat.

„Suntem pe deplin conştienţi că este vorba de un tratament nou şi neaprobat despre care nu avem încă multe cunoştinţe”, a recunoscut SST care dă asigurări că urmăreşte îndeaproape efectele tratamentului.

Creştere abruptă a numărului de cazuri de COVID-19 în Danemarca

Anunţul vine când Danemarca se luptă cu toate puterile cu un val record de cazuri de Covid-19 şi o răspândire a noii variante Omicron, care ar urma să devină dominantă la Copenhaga în această săptămână.

Numărul zilnic de noi cazuri a fost de 8.770 miercuri, cifra cea mai ridicată raportată vreodată la cele 5,8 milioane de locuitori. „Sperăm că tratamentul va contribui la reducerea numărului de spitalizări la pacienţii cu risc ridicat de boală gravă”, a adăugat dna Moll Harboe.  În Danemarca, 506 persoane sunt spitalizate în prezent, din care 66 la ATI.

Comercializat sub formă de pastile, acest tratament a fost aprobat la jumătatea lui noiembrie de către organismul european de reglementare pentru o utilizare de urgenţă înaintea autorizării formale de punere pe piaţă. Lagevrio este autorizat din noiembrie în Regatul Unit şi în curs de autorizare în Statele Unite, dar rezultatele sale mai puţin bune decât se spera determină unele ţări să aştepte.

Rezultatele complete ale testului clinic comunicate pe 26 noiembrie de Merck/MSD arată o eficacitate mai mică decât cea anunţată cu surle şi trâmbiţe la începutul lui octombrie pe baza unor date intermediare. Potrivit acestor rezultate complete, medicamentul reduce cu 30% – şi nu cu jumătate cum se anunţa iniţial – rata de spitalizare şi de deces la pacienţii cu risc care l-au luat la scurt timp după infectare.

Norvegia a semnat miercuri un acord bilateral cu Merck pentru a-şi asigura livrări rapide ale medicamentului, dar mai aşteaptă aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentelor.