Conform unui plan confidenţial conceput de înalţi oficiali ai Instrumentului European de Stabilitate Financiară (FESF), Spania ar urma să primească o tranşă iniţială de 30 de miliarde de euro la sfârşitul lunii iulie. Din această sumă, circa 20 de miliarde ar fi folosite pentru a acoperi nevoile financiare pe termen scurt ale băncilor spaniole, în timp ce alte 10 miliarde ar ajunge într-un fond de rezervă pe termen mai lung pentru situaţii de urgenţă.

Alte tranşe în valoare totală de 45 de miliarde de euro ar urma să fie livrate în noiembrie şi decembrie acest an şi în iunie 2013, relatează Der Spiegel. Purtătorul de cuvânt al Ministerului spaniol al Economiei a refuzat să comenteze informaţiile. Conform Der Spiegel, o altă sumă de până la 25 de miliarde de euro ar urma să fie disponibilă pentru a crea o aşa-numită ‘bad bank’ care ar cumpăra obligaţiuni dificil de vândut. Aceasta ar fi în conformitate cu un proiect de memorandum de înţelegere convenit de miniştrii de finanţe ai celor 17 ţări din zona euro, care sugerează că o parte a planului de salvare a băncilor spaniole ar trebui să implice separarea miliardelor din active cu probleme şi trimiterea lor către o “agenţie externă de management al activelor” pentru a echilibra bilanţurile băncilor spaniole.

Investitorii devin tot mai temători în a-şi plasa bani în băncile spaniole, care sunt nevoite să apeleze la Banca Centrală Europeană pentru finanţare. În iunie, rata dobânzii de împrumut a băncilor spaniole de la BCE a crescut cu 17% faţă de luna mai. Guvernul a aprobat vineri cel mai recent pachet de măsuri menit a reduce deficitul bugetar cu 65 de miliarde de euro până în 2015, cel mai mare plan de reducere a deficitului din istoria recentă a Spaniei. Printre măsurile de austeritate se numără reducerea salariilor şi creşterea taxelor într-o ţară în recesiune şi cu o rată a şomajului de aproape 25%.

Sursa: Agerpres