Miniştrii de Externe din cele două ţări şi-au prezentat opinia la un dineu informal care a avut loc duminică la Bruxelles.

Un diplomat polonez a declarat, marţi, că Varşovia susţine planul eliminării vizelor: "Noi credem în înlăturarea obstacolelor din calea libertăţii de a călători a turiştilor şi a oamenilor de afaceri". Diplomatul polonez a adăugat că, în cazul în care Rusia va lua măsuri în ceea ce priveşte călătoria fără vize, atunci Uniunea Europeană ar trebui să ajute şi alte ţări post-sovietice, cum ar fi Georgia, Moldova şi Ucraina, să facă progrese în acest sens.
România se opune

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a avertizat că nu ar trebui ca Moscova să beneficieze de un tratament special. "La dineul informat privind Rusia am cerut coerenţă regională privind mobilitatea. Vizele nu ar trebui eliminate pentru Rusia, în timp ce restul partenerilor regionali sunt lăsaţi să aştepte", a declarat ministrul.

Problema vizelor este una politică deoarece riscă să creze impresia că Rusia este mult mai importantă pentru UE decât mai micile ţări post-sovietice care doresc să adere la UE, notează EUobserver.

Ucraina a început viză fără discuţii din decembrie anul trecut şi în luna ianuarie cu Republica Moldova, dar cu greu pre-condiţiile privind conformitatea tehnică cu standardele UE decât Rusia. Ministrul german de Externe şi cel polonez au subliniat faptul că Rusia are de parcurs un drum lung în ceea ce priveşte democraţia şi drepturile omului, dar "deţine o mare influenţă politică, oferă oportunităţi considerabile economice şi deţine enorme resurse naturale."

Nicu Popescu, analist în cadrul Consiliului European pentru Relaţii Externe a scris pe blogul EUobserver că înlăturarea vizelor pentru cetăţenii ruşi ar putea fi privită ca un "cadou", care legitimează preluarea preşedinţiei ruse de către premierul rus Vladimir Putin, anul viitor.